w trakcie tworzenia

Menu

23.04.2012

Sałatka z ciecierzycą i serem feta



 Ziarenka ugotowanej  ciecierzycy, liście świeżej  rukoli , pomidorki  i ser feta to podstawowe składniki mojej sałatki.  Dodatek aromatycznego, ziołowego sosu  i chrupiących orzeszków stanowi  doskonale uzupełnienie
. 

Składniki:/ 2 porcje/

  • garść świeżej rukoli
  • 200 g ugotowanych ziarenek ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
oraz
 na sos sałatkowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
Wykonanie:
Oliwę połączyć z octem,  dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła, cukier  i sól.  
Mieszać do utworzenia się  gładkiej emulsji.
W głębokiej salaterce umieścić umytą, osuszoną rukolę.  Dodać ugotowane ziarna ciecierzycy , połówki pomidorków koktajlowych oraz ser feta pokrojony w kostkę.  Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem polać sosem ,wymieszać i posypać krokantem orzechowym.
Sałatkę podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.






2 komentarze: