w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2012

Sałatka z pomidorem i chlebowymi grzankami


Jeśli zostaje mi kilka kromek chleba który jest  już czerstwy lub zwyczajnie  nie mam ochoty na nie robię  sobie pyszne  grzanki.

Można wykorzystać każdego rodzaju pieczywo;pszenne, razowe, z ziarnami lub innymi dodatkami.Chlebek wystarczy pokroić w kostkę i posuszyć kilka minut na patelni teflonowej. Grzanki można lekko zarumienić i przyprawić oliwka i ulubionymi ziołami. Kiedy grzanki są gotowe pomysł na wykorzystanie ich nasuwa się błyskawicznie.

Sałatka!

Grzanki można dodawać do każdego rodzaju warzywnych sałatek. Tym razem  zrobiłam bardzo prostą, ale jakże pyszną z dodatkiem pomidorków, cebuli, oliwek, selera  i bazylii.


Składniki:/ dla 2 osób/

  • 2-4 kromki czerstwego  chleba / u mnie z siemieniem lnianym/
  • 1  łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki  suszonej bazylii
  • 2-3  dojrzałe  pomidory
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • kilka zielonych oliwek bez pestek
  • mały kawałek selera naciowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • sól i pieprz  do smaku
Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni, skropić odrobiną oliwy i posypać suszoną bazylią. Pozostawić do przestygnięcia. Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą,  zdjąć skórkę , usunąć pestki i pokroić w kostkę.  Cebulę pokroić w cieniutkie krążki, a obrany seler  w kostkę. Oliwę połączyć z octem, dokładnie wymieszać do połączenia się składników w gładką emulsję. Pokrojone warzywa umieścić w salaterce,  polać przygotowanym sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Na wierzch sałatki wyłożyć grzanki chlebowe, oliwki  i posypać świeżymi listkami  bazylii. Sałatkę  podawać schłodzoną.
                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz