w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2012

Bukiet surówek jako dodatek do obiadu


Mój ulubiony , tradycyjny zestaw surówek,  który  można podać  do każdego dania mięsnego. 
Jest to dodatek nie tylko ciekawy   kolorystycznie, ale przede wszystkim smaczny 
  i bogaty w witaminy

Składniki:/na 4-5 osób/
  • 1/4  główki kapusty czerwonej
  • 1/4  główki kapusty białej
  • 4  małe marchewki
  • 1/2 małej cebuli
  • kawałek pora
  • 4 jabłka
  • po 1 łyżce krojonych orzechów, suszonych śliwek/pokrojonych/                          i rodzynek /lub żurawiny/
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
Przygotowanie:

Warzywa i jabłka dokładnie umyć i obrać. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny  tworząc sos o konsystencji gładkiej emulsji, doprawić do smaku solą i cukrem  podzielić na 3 części. Kapustę białą i czerwoną dokładnie umyć i zetrzeć osobno na grubej tarce . Do każdej wetrzeć po jednym jabłku, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem sałatkowym . Do kapusty czerwonej dodać pokrojoną drobno cebulę,  suszone śliwki, a do kapusty białej pora pokrojonego w cienkie półkrążki, rodzynki , zieloną pietruszkę i  wymieszać. Marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami, podobnie jabłko/lub 2/, skropić sokiem z cytryny. Można dodać1 łyżeczkę startego chrzanu. Dodać szczyptę soli,cukru do smaku , pokrojone orzechy i sos. Wymieszać. Gotowe surówki wyłożyć na półmisek. Przygotować na krótko przed spożyciem.

Każdą z tych surówek można przygotować w  Thermomiksie / tak właśnie zrobiłam tym razem/  wrzucając osobno wszystkie składniki przeznaczone na daną surówkę /oprócz bakalii/.
W ciągu kilku  minut surówki są gotowe. Takim sposobem możemy zaoszczędzić wiele czasu.

2 komentarze: