w trakcie tworzenia

Menu

29.05.2012

Grillujemy warzywa

 Uwielbiamy grillowane mięsa, kiełbaski, kaszanki i boczki , ale nie zapominajmy o warzywach ,których nie powinno nigdy zabraknąć w naszym jadłospisie /również tym plenerowym/. 
Doskonałym dodatkiem do grilla  wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw .Możemy jednak przy okazji grillowania  wrzucić na ruszt również różne warzywa.
Warzywa grillowane są  znakomitym dodatkiem  nie tylko do mięs grillowanych ,ale również : pieczonych i gotowanych .  Mogą być również wykorzystane do przyrządzenia sałatek  i różnego rodzaju  zakąsek .
 Znakomicie  smakują również   podane samodzielnie  z dodatkiem pieczywa i dipów.



Do grillowania  można użyć  dowolnych , ulubionych warzyw.  Można grillować w plenerze , ale doskonałe rezultaty otrzymamy również w domu  przy użyciu patelni do grillowania./tylko atmosfera nie ta........../

Na moim półmisku znalazły się :pomidory, bakłażan, cukinia, papryka, cebula i  czerwona cykoria- radicchio.
Warzywa należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić. 
  Cukinię i bakłażana  pokroiłam w kilkumilimetrowe plastry 
cebulę, pomidory, radicchio i paprykę wystarczy przekroić na połowę lub ćwiartki. 
Warzywa należy bardzo delikatnie posmarować oliwą  /przy pomocy pędzelka / i grillować  partiami z obu stron.
 Czas grillowania jest różny w zależności od rodzaju i grubości warzywa. Najszybciej piecze się cukinia , pomidor, cykoria, trochę dłużej natomiast bakłażan, cebula i papryka.Powinny być jednak zawsze jędrne.

 Gotowe warzywa można  delikatnie skropić  oliwą zmieszaną  z octem winnym lun cytryną i drobniutko pokrojoną zieloną pietruszką /można użyć kolendry,lub mięty/.Przyprawić  solą i świeżym pieprzem.
 Warzywa można podać  również z aromatycznym dipem czosnkowym lub bazyliowym na bazie jogurtu lub śmietany.









































3 komentarze:

  1. Jeszcze kilka lat temu nie tknęłabym pieczonych warzyw, a teraz uwielbiam, ale jakoś ich nie doprawiałam nigdy, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem zapomniałam o grillowaniu papryki

    OdpowiedzUsuń