w trakcie tworzenia

Menu

29.05.2012

Sałatka wiosenna z rzodkiewek


Chrupiąca , pachnąca i  ekologiczna rzodkiewka to coś za czym tęsknię cały rok .

Pierwsze nowalijki najczęściej zajmują u mnie zaszczytne miejsce  na kromce chleba  z  masłem czy  twarożkiem, albo  lądują w misce ze śmietaną lub jogurtem....i tak co roku  na wiosnę.


Zimą tęsknimy za nowalijkami, a kiedy się pojawiają zastanawiamy się, czy są to już te właściwe.
Z pewnością jeszcze nie.....ale skoro już są trudno im się oprzeć. Na ogródkową rzodkiewkę i szczypior musimy jeszcze trochę poczekać, a narastający apetyt i zachciankę  zaspokoić.

Najbardziej smakują mi cienkie plasterki rzodkiewki położone bezpośrednio na  kromce razowego chlebka posmarowanej  masłem z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.


 Uwielbiam również proste sałatki ze śmietaną lub jogurtem naturalnym  i oczywiście z dodatkiem  szczypiorku lub zielonej cebulki.




Składniki:
  • pęczek rzodkiewki/czerwonej/
  • 1 duża rzodkiew biała
  • 100 g malutkich kuleczek mozzarelli /tzw.perełki/
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • mix dowolnych sałatek do dekoracji

sos jogurtowy:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeże listki mięty  
  • 1 łyżka  szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Rzodkiewki dokładnie umyć, czerwone pokroić w krążki, a białą zetrzeć na grubej tarce. Szczypiorek lub cebulkę  umyć, osuszyć  i drobno pokroić. 
Na półmisku wyłożonym drobną,  zieloną sałatką układać plasterki rzodkiewki ,a na środku wyłożyć startą białą rzodkiew. Wierzch udekorować kuleczkami mozzarelli , które wcześniej należy obtoczyć w suszonych ziołach prowansalskich.
Polać  sosem jogurtowym,  posypać zieloną cebulką, przyprawić do smaku  solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Sos jogurtowy.
Jogurt przełożyć do miseczki, dodać wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić wedle własnego uznania solą i pieprzem. Dodać pokrojony szczypiorek, listki mięty  i jeszcze raz wymieszać.

2 komentarze:

  1. ja też bardzo lubię rzodkiewki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie śniadanko!!!!pozwól, że rozgoszczę się u Ciebie, bo znalazłam tu wiele pięknych i smacznych inspiracji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń