w trakcie tworzenia

Menu

12.05.2012

Mini crostaty ze szparagami



Crostata  z nadzieniem serowo -warzywnym to pyszna  przekąska, której nie potrafię się oprzeć.
Piekę ją bardzo często zmieniając tylko składniki  nadzienia.
Przygotowanie jej nie wymaga wiele  pracy . Lubię mieć zapas zamrożonego ciasta , które w każdej chwili modę wyjąć,  przełożyć do formy, wypełnić nadzieniem i zapiec. 
Jeśli ciasta brak trzeba je przygotować, a najlepiej na zapas.....
Crostatę  można  podawać na ciepło, ale doskonale smakuje również schłodzona. Można dowolnie komponować jej nadzienie czy wielkość. Moja crostata została rozdzielona do kilku mniejszych foremek i tak powstały pyszne mini crostaty. Są podzielne, nie muszę czekać aż przestygną by je pokroić i każdy może sięgnąć po swoją porcję kiedy ma na to ochotę / mam na myśli dzieciaki/. Schłodzone mini crostaty doskonale nadają się na zapakowanie ich do papierowej torby,
  a tym samym są doskonałą przekąskę  o każdej porze dnia  poza domem.
Dziś przygotowałam nadzienie serowo-szparagowe. Można upiec jedną dużą crostatę lub kilka mniejszych o dowolnej wielkości .

Podaję  składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm.

ciasto:
  •  200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
nadzienie:
  • 15 szt  zielonych szparagów
  • 1 duże  jajko
  • 200 g ricotty
  • 50 g startego sera parmezan
  • ząbek czosnku
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól  i pieprz do smaku

Wykonanie:
Składniki na ciasto: mąkę, masło, jajko, sól i łyżkę wody  należy włożyć do melaksera  i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli ciasto wymaga, należy dodać  więcej wody.
 Kiedy składniki utworzą  zwartą ,ale grudkowatą masę należy je wyjąć , zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić/ ok.30 min/.Ciasto można również przygotować  metoda tradycyjną.
Schłodzone ciasto  rozwałkować przy pomocy folii spożywczej/góra-dół/ i wykroić kawałki odpowiadające wielkości foremek z uwzględnieniem  ich wysokości. 
Ciasto powinno wypełnić dno foremek i jej brzegi. Foremki wstawić do lodówki.
  Szparagi obrać i wrzucić na kilka minut do gorącej osolonej wody.
 Zblanszowane warzywa przelać zimną wodą ,osuszyć ,  końcówki pokroić na małe kawałki, a
 czubki odłożyć / na wierzch nadzienia/. Serek ricotta umieścić w misce i dokładnie utrzeć.
 Dodać rozmącone jajko, sól, pieprz,  przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę  startego sera i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone szparagi i szczypiorek. Przygotowanym  nadzieniem wypełnić schłodzone ciasto w foremkach . Na wierzchu każdej crostaty ułożyć odłożone  wcześniej czubki szparagów , posypać resztą startego sera i wstawić do gorącego piekarnika.
 Piec ok.20-25  min.  w temperaturze 180st.

3 komentarze: