w trakcie tworzenia

Menu

12.05.2012

Szparagi zapiekane pod beszamelem


Smaczna przystawka,  ciepła kolacja lub dodatek do dania obiadowego.


Korzystam z pełni sezonu na szparagi i delektuję się ich smakiem. Tym razem   wybrałam prostą i nie wymagającą dużego nakładu   pracy wersję   szparagów zapiekanych pod beszamelem.
 Podgotowane szparagi  można zapiekać z sosem beszamelowym, ze śmietaną , z szynką,boczkiem  lub  z serem. Wybór zależy od naszych upodobań smakowych.
Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów 
  • łyżki startego parmezanu
  • kilka świeżych listków do dekoracji /tymianek,majeranek,koper itp/
sos beszamelowy:
  •  40 g mąki
  •  40 g masła
  •  500 ml mleka
  •  sól i pieprz do smaku
  •  gałka muszkatołowa do smaku:


 Szparagi obrać, odciąć  lub odłamać zdrewniałe końce  i  ugotować w  osolonej wodzie z dodatkiem cukru.   Przygotować beszamel:  w rondelku rozpuść masło , następnie dodać mąkę i kontynuując gotowanie  energicznie  mieszać drewnianą łyżką . Dolać odrobinę mleka i zamieszać.  Dodać resztę mleka i gotować do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Doprawić do  smaku solą, pieprzem i gałką  muszkatołową.  Ugotowane szparagi  ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem  beszamelowym /główki pozostawić odkryte/. Wierzch posypać serem. 
 Szparagi zapiekać ok.20 minut w temperaturze 170-180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz