w trakcie tworzenia

Menu

20.06.2012

Grillowane ziemniaczki z serem i wędzonym boczkiem



Bardzo aromatyczne, pachnące przyprawami i wędzonym boczkiem, proste do przygotowania i pyszne    grillowane ziemniaczki.

Pieczone /grillowane/  ziemniaki  są świetnym dodatkiem do grillownych dań mięsnych oraz  warzyw.  
 Podane z dowolną  sałatką warzywną mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie. 

Składniki;
  • 12 szt  młodych ziemniaków 
  • ok.100 g sera ementaler pokrojonego w cienkie plastry/12  wąskich plasterków/
  • 24 szt plasterki cieniutko pokrojonego surowego  boczku wędzonego 
  • łyżeczka przyprawy "Jarzynka " 
  •  po szczypcie  przypraw: czosnek granulowany, papryka słodka, koperek suszony, kminek mielony, pieprz czarny, majeranek, kurkuma, kolendra 
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu



Wykonanie:
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać.
Ziemniaki wyszorować, zdjąć skórkę/lub obrać/ i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane , powinny być półtwarde. Przestudzone ziemniaczki posypać delikatnie przyprawami i owinąć w plastry sera.  Przygotować po 2 plasterki  boczku na każdy kartofelek. Plastry położyć  jeden na drugim w krzyż i  ułożyć na nich ziemniaka . Ściśle  owinąć każdy ziemniaczek dokładnie okrywając ser. Gałązki rozmarynu podzielić na mniejsze części, usunąć liście z dolnej części i wbić w każdy ziemniaczek. Zamiast rozmarynu można włożyć do ziemniaczków gałązki tymianku lub majeranku.
Tak przygotowane ziemniaki grillować z każdej strony ok.10 min.
Podawać gorące jako samodzielne danie z dodatkiem warzyw  lub do grillowanych dań mięsnych.

Doskonałym dodatkiem do ziemniaków jest świeży grillowany czosnek.  Wystarczy przekroić go/całą główkę/  w poprzek i grillować razem z ziemniakami.


Dla amatorów pikantnych przypraw proponuję salsę meksykańską


4 komentarze:

  1. ale pyszności:D wygląda to wszystko fantastycznie! a ja jak na złość bez obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe danie a ziemniaki odmienione:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pięknie, a smakują zapewne jeszcze lepiej :) robiłam podobne - http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-ziemniakow-i-boczku/ i były bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie ,że trafiłaś do mnie ,bo mogłam poznać Twoją stronkę i dużo ciekawych przepisów na grilla.

      Usuń