w trakcie tworzenia

Menu

17.06.2012

Grillowane pałeczki z drobiowego mięsa mielonego i boczku


Chrupiące, aromatyczne i pyszne pałeczki z mięsa drobiowego owinięte cieniutkimi plasterkami wędzonego  boczku. Całość  grillowana na patelni lub tacce aluminiowej.
Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Mogą być doskonałym daniem obiadowym lub samodzielną przekąską w plenerze.

Składniki: / ok.10 szt/
  • 400 g mięsa mielonego z drobiu
  • 2 żółtka
  • pieprz mielony /do smaku/
  • „ziarenka smaku” / lub inna ulubiona przyprawa smakowa zamiast soli do smaku/
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryczki
  • ¼ łyżeczki skórki startej  z cytryny
  • / bułka tarta jeśli mięso okaże się zbyt rzadkie/
  • posiekana zielona pietruszka/ lub kolendra/do smaku
  •  80-100 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego  w cieniutkie ,wąskie paseczki
Wykonanie:
Mięso /dobrze schłodzone/ wymieszać z żółtkami, zmiażdżonym czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Masę mięsną starannie  wyrobić, jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
 Mięso nakładać na namoczone patyczki , wilgotnymi  dłońmi formować  cienkie pałeczki mięsne /do połowy długości patyków/.
 Wąskimi i bardzo cienkimi paseczkami boczku okręcić  ukośnie  mięso /nie musi być skręcone zbyt gęsto/.
 Gotowe mięsne pałeczki grillować z każdej strony  na niezbyt rozgrzanym grillu lub  patelni  ok.3-4 min.
Podawać z dodatkiem dowolnego sosu np.   jogurtowo-czosnkowego ze świeżym ogórkiem , majonezowego z kaparami ,pikantną  salsą pomidorową   oraz z  sałatką ze świeżych ziemniaków.


Sałatka z ziemniaków z ogórkiem i czerwoną cebulką /tutaj




Sałatka z młodych ziemniaków w sosie majonezowo-kaparowym /tutaj




Pałeczki drobiowe wyśmienicie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem świeżego ogórka
Sos jogurtowo-czosnkowy ze świeżym ogórkiem
Składniki:
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 150 g serka homogenizowanego 
  • 1 średniej wielkości świeży  ogórek 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżki posiekanego  szczypiorku
  • łyżki posiekanego świeżego  koperku
  • 1/4  łyżeczki  / lub mniej/  suszonych płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie:

 W szklanej miseczce   połączyć jogurt  z serkiem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, umyty  szczypiorek  i koperek drobno posiekać .Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć  miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do utartego serka z jogurtem dodać ogórek, szczypiorek, koperek i dokładnie wymieszać. Gotowy sos dobrze schłodzić.

Do wszystkich dań grillowanych/również  do moich pałeczek/ doskonałym dodatkiem są różnego rodzaju sosy i dipy. Oprócz  sosu czosnkowo-ogórkowego podałam również pikantną salsę i sos majonezowo-kaparowy.


Do grillowanych mięsnych dań  świeże warzywa są nieodzownym dodatkiem




5 komentarzy:

  1. wyglądają świetnie. dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj z chęcią skosztowałabym z sosem jogurtowo-czosnkowym :) pięknie się prezentują te pałeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł :)
    boczek z grilla jest pyszny :)
    http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/boczek-z-grilla/
    a z mielonym jeszcze nie próbowałam
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast grillować można je usmażyc na oleju? bo nie mam patelni grillowej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle,że tak....ale proponowałabym bez tłuszczu/ boczek wytapia sie podczas smażenia i to chyba wystarczy do smażenia//

      Usuń