w trakcie tworzenia

Menu

17.06.2012

Sałatka ziemiaczana do dań mięsnych z grilla



Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięsnych dań z grilla.
 Można przygotować ją  dużo wcześniej i schłodzić  w lodówce . Kiedy smaki dobrze się   ze sobą połączą wydaje mi się o wiele  smaczniejsza.
Kombinacji smakowych jest bardzo wiele. Przygotowałam ostatnio te, które najbardziej mi smakują. Przyznam, że lubię dodać do ziemniaków majonez , ocet lub cytrynę czy musztardę, ale ziemniaczki świetnie smakują  również z jogurtem czy oliwą z oliwek.


1.Sałatka z młodych ziemniaków z ogórkiem, selerem  i sosem musztardowym

Składniki:
  • 500 g  młodych ziemniaków
  • seler naciowy/kawałek/
  • 1 świeży ogórek
  • 3-4  łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • ½ czerwonej cebuli
  • łyżeczki posiekanej zielonej  pietruszki lub świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
 Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie razem ze skórką. Oliwę połączyć z musztardą i sokiem cytrynowym, dodać kurkumę, jogurt , dokładnie i energicznie wymieszać do powstania gęstej emulsji. Ostudzone ziemniaki obrać ze  skórki , pokroić w grube plastry , przełożyć do salaterki , połączyć z drobno pokrojoną cebulą , dodać świeży ogórek pokrojony w kosteczkę i seler  w paseczki.  Delikatnie wymieszać  i zalać przygotowanym sosem.  Doprawić do smaku solą i pieprzem , posypać zieloną pietruszką.  Sałatkę podawać dobrze schłodzoną.

Sałatka ziemniaczana jest doskonałym dodatkiem do mięs grillownych
/ u mnie z pałeczkami  drobiowymi tutaj/


2.Sałatka z młodych ziemniaków w sosie majonezowo-kaparowym



Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  •  3 łyżki gęstego majonezu
  • łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego-greckiego
  • 2-3  łyżki kaparów z zalewy 
  • ¼ łyżeczki skórki cytrynowej
  • łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemianki  wraz ze skórką ugotować w osolonej wodzie /nie mogą być rozgotowane/ .
 Przestudzone obrać i pokroić w plastry.  Majonez połączyć z jogurtem, dodać sok z cytryny, skórkę i drobno pokrojone,przepłukane z soli  kapary /część zostawić do dekoracji/. Dokładnie wymieszać. Sos  doprawić do smaku solą/ostrożnie bo kapary są słone/ i świeżo zmielonym pieprzem , dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. Gotowym sosem polać ostudzone plastry ziemniaków. Sałatkę  delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki. Wierzch posypać kaparami i świeżym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz