w trakcie tworzenia

Menu

11.06.2012

Szaszłyki warzywne z grillowanym kurczakiem i ryżem basmati.

Grillowane mięsa i warzywa to  doskonały pomysł nie tylko na  przygotowanie smacznego posiłku w plenerze. To świetny sposób na przygotowanie   pożywnego obiadu przy użyciu patelni do grillowania.  w domu. Wystarczy kawałek fileta drobiowego, trochę warzyw, ryż ugotowany na sypko i mamy smaczne danie obiadowe.
Warzywa i mięso można grillować przy użyciu patyczków  w formie szaszłyków lub luzem .
Tak właśnie zrobiłam z moim daniem . Upiekłam szaszłyki warzywne na patyczkach, a zamarynowane mięso drobiowe w kawałkach upiekłam na patelni grillowanej w sposób tradycyjny.

Składniki:/dla 4 osób/
  • 400-500  g  fileta  z kurczaka
  •     na marynatę do kurczaka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy
  •  4  łyżki   oliwy oliwek
  • po ½  łyżeczki :papryka ostra kurkuma bazylia tymianek rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
na warzywne szaszłyki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cienki bakłażan
  • 8 pomidorków
  • kilka małych  cebulek
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla/ lub ziarenek smaku Winiary/
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W szklanej misce połączyć wino z oliwą, miodem, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso i starannie wymieszać tak, aby całe mięso pokryte było emulsją. Przykryć folią spożywczą  i wstawić do lodówki na kilka godzin/najlepiej na  noc/.

Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry, jeśli bakłażan jest duży należy go przekroić na ćwiartki. Warzywa  lekko posolić i pozostawić na ok.30 min. po czym dokładnie wytrzeć. Oczyszczoną  paprykę pokroić na małe kawałki , pomidorki i cebulę pozostawić w całości. Do oliwy dodać przyprawę do grilla , dokładnie wymieszać i posmarować  wszystkie  warzywa. Na drewniane patyczki nakładać na przemian wszystkie warzywa. Grillować na rozgrzanej patelni ok.15 min. przewracając co kilka minut. Gotowe szaszłyki owinąć w folię aluminiową aby nie ostygły.
Oczyścić patelnię i grillować kawałki mięsa. Przed położeniem mięsa na patelnię należy usunąć nadmiar marynaty . Mięso grillować z  każdej strony do miękkości .

Doskonałym dodatkiem , który podkreśla smak i aromat grillowanych potraw są różnego rodzaju  sosy i dipy.
Do mojego dania przygotowałam trzy smaki na bazie jednego sosu.

Składniki:
  • 300 g gęstego   jogurtu  naturalny lub śmietany 18%
  • 100 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
oraz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowo-paprykowej
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
Śmietanę utrzeć  z serkiem na  gładka masę, przyprawić do smaku solą , pieprzem  i wymieszać.
 Sos podzielić na 3 części. Do jednej dodać  przeciśnięte przez praskę  2 ząbki  czosnku, do drugiej 2 łyżeczki pasty pomidorowo paprykowej , a do trzeciej 2 łyżeczki  musztardy chrzanowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz