w trakcie tworzenia

Menu

10.06.2012

Francuskie torciki z dżemem i sezonowymi owocami

Kolejny sposób na szybkie ciasteczka z owoców sezonowych.
 Jak zwykle ciasto francuskie jest tu niezastąpione.
Łatwo, szybko i z przyjemnym efektem końcowym.
Do upieczenia ciastek wykorzystałam małe foremki do tartaletek. 
Owoce sezonowe czyli truskawka i pyszne , dojrzałe czereśnie doskonale sprawdziły się w tym wypieku. Wykorzystałam również ubiegłoroczne dżemy z tych owoców , ale można je śmiało zastąpić  dowolną twardą galaretką lub kremem , czy bitą śmietaną /dla tych , którzy nie liczą kalorii/. 


Składniki: /ilości owoców i dżemu dowolne w zależności od własnego uznania /


  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • truskawki/3 szt.na jedno ciastko/
  • czereśnie /5 szt na jedno ciastko/
  • kilka  łyżek dżemu truskawkowego/ niskosłodzony domowy/
  • kilka łyżek dżemu czereśniowego / niskosłodzony domowy/
  • żelatyna w sprayu 
Wykonanie:
Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na stolnicy i wykroić krążki,  którymi wyłożyć foremki do pieczenia  tartaletek. Krążki powinny być trochę większe niż obwód  foremki. Ciasto gęsto  ponakłuwać. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.10-15 min. Gotowe ciastka  przestudzić. Owoce umyć, obrać, truskawki pokroić na 4 części , a czereśnie na połowę usuwając pestkę.  Wgłębienie każdego ciastka wypełnić niewielką ilością  dżemu /część truskawkowym, część czereśniowym /,a następnie na wierzchu  ułożyć odpowiednio do smaku dżemu owoce . Gotowym spayem  żelującym spryskać owoce . Zamiast sprayu można użyć tężejącej galaretki lub bezbarwnego roztworu żelatyny i delikatnie posmarować owoce pędzelkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz