w trakcie tworzenia

Menu

8.06.2012

Szybki deser truskawkowy



Szybki deser truskawkowy z wykorzystaniem gotowych półproduktów. 
Lekki , słodko- orzeźwiający  i bardzo łatwy do wykonania .

Deser prezentuje się bardzo dekoracyjnie , a nie wymaga użycia niczego nadzwyczajnego.
Wystarczy na poczekaniu połączyć ze sobą  gotowe biszkopty, kilka bezików, odrobinę bitej śmietany i truskawki by otrzymać przyjemny dla oka ,a przede wszystkim smaczny deser
Można dodatkowo nasączyć biszkopty odrobiną alkoholu.

Składniki:/na 4 porcje/

  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g biszkoptów lub ciastek biszkoptowych
  • kilka pokruszonych bez

 na poncz
  • 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka rumu lub brandy

oraz:
  • 200 ml  śmietany 30% 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos czekoladowy/do dekoracji/
  • krokant orzechowy/do dekoracji/

Wykonanie:
Truskawki włożyć do miski i przysypać cukrem pudrem i odstawić , aż puszczą sok. Śmietanę ubić na sztywno , dodać cukier puder. Wymieszać składniki ponczu i nasączyć nim biszkopty.W  szklankach  pucharkach  układać na przemian: biszkopty, śmietanę, truskawki. Deser  posypać pokruszonymi bezami , polać polewą i posypać krokantem orzechowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz