w trakcie tworzenia

Menu

12.09.2012

Ciasto bananowo-migdałowe z morelami

Smaczne, aromatyczne ciasto z bananami,  migdałami  i świeżymi morelami.
 Na podwieczorek przy kawie lub herbacie, a może na śniadanie ze  szklanką  mleka lub  ulubionym jogurtem....


Ciasto bananowe piekę /jak chyba większość z nas / , kiedy nie wiadomo, co zrobić z szybko dojrzewającymi bananami. 
Ciasto niezwykle proste, ale jednocześnie smaczne i  cudownie pachnące tymi owocami.
 Piekę je bardzo często , ale różnorodne  dodatki sprawiają, że zawsze smakuje trochę   inaczej.

Składniki: /na foremkę keksową 10 /26 cm/
  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 120 g  miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 80 g  obranych migdałów
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4 szt świeżych moreli
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C.
 Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, gałkę muszkatołową.
Migdały drobno posiekać, morele pokroić w kostkę. 
Obrać banany , pokroić w plastry , a następnie  zgnieść widelcem , dodać aromat waniliowy. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając pod koniec roztrzepane jajko. 
Do utartej masy dodać mąkę,  zgniecione banany i migdały.  
Starannie wymieszać drewnianą łyżką i dodać pokrojone morele. 
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia /lub dokładnie wysmarować tłuszczem/ i wypełnić przygotowanym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i przestudzić.

Ciasto zawinięte w papier doskonale przechowuje się w chłodnym miejscu nawet kilka dni.

2 komentarze: