w trakcie tworzenia

Menu

12.09.2012

Orzeźwiająca sałatka owocowa z brzoskwiniami i winogronem

Delikatna, orzeźwiająca sałatka z sezonowych owoców to doskonały podwieczorek lub lekka kolacja.

 Garść zielonej roszponki, kilka świeżych owoców to główne składniki sałatki, którą można przygotować w ekspresowym tempie. 
Wystarczy ją  tylko odpowiednio doprawić i  dodatkowo posypać orzechami lub migdałami.



Składniki /dla 2 osób/:
  • dwie dojrzałe, ale twarde brzoskwinie
  • 100 g czerwonych winogron
  • 2-3 śliwki węgierki
  • garść świeżej roszponki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • kilka liści świeżej mięty
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów

Wykonanie: 
Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę starannie połączyć z 2 łyżkami soku z cytryny, dodać szczyptę soli,cynamon  i cukier. Z brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, pokroić w cząstki.  Winogrona przekroić na połówki. Owoce skropić pozostałym sokiem z cytryny.  W głębokiej misce umieścić sałatkę, skropić przygotowaną emulsją z oliwy, dodać owoce, drobno pokrojone liście mięty i delikatnie wymieszać. 
Sałatkę przełożyć na  talerzyki  i posypać orzechami.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz