w trakcie tworzenia

Menu

22.10.2012

Ciasto kruszonkowe z lawendą i czekoladowym powidłem

Delikatnie pachnące lawendą ciasto kruszonkowe i czekoladowe powidła śliwkowe stworzyły bardzo ciekawe połączenie smaków. Błyskawicznie powstało i błyskawicznie zniknęło.
Ciasta kruszonkowe, crumble owocowe goszczą u mnie dość często w różnych odmianach smakowych.    Są to wypieki proste , smaczne  i łatwe do przygotowania.
 Chrupiąca kruszonka najbardziej smakuje jeszcze ciepła. 
 Ciasta można przygotować używając  dowolnych owoców , których jesienią mamy pod dostatkiem lub gotowych  powideł czy dżemów.

Składniki:/foremka 20-28 cm/
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 1/2 łyżeczki rozkruszonych kwiatów lawendy
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • ok.400 g powideł śliwkowo-czekoladowych
........zamiast lawendy do ciasta można dodać dowolny, ulubiony  aromat...

Wykonanie:
 - Powidła podgrzać, dodać czekoladę , kakao i mieszać do całkowitego połączenia się składników.   Pozostawić do przestudzenia.
 - Składniki sypkie wymieszać , dodać tłuszcz i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę.
-Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Część  kruszonki / ok.2-3 /wyłożyć na dnie nasmarowanej foremki, lekko przygnieść.
- Na warstwę ciasta nałożyć równomiernie powidła i przykryć pozostałą  częścią kruszonki.
 -Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika/180-190 st.C/
- Piec ok.40- 45 min do przyrumienienia się wierzchu.





2 komentarze: