w trakcie tworzenia

Menu

22.10.2012

Powidła śliwkowe /bez cukru/

Sezon śliwkowy  mamy już za sobą.
 Całe szczęście  , że te pyszne owoce możemy zamknąć w słoiku i cieszyć  swoje podniebienie przez kilka zimowych miesięcy.
Chyba każdy z nas  z wielką przyjemnością zajada się pysznymi naleśnikami z powidłem śliwkowym......a  drożdżówki, kruche ciasteczka, mazurki i inne ciasta....?
.... uwielbiam wyjadać powidełka prosto ze słoika .....łyżeczką i nie potrzebuję już żadnych innych dodatków.
Udało mi się usmażyć trochę śliwek moim starym , sprawdzonym sposobem, choć tym razem dodałam trochę korzennych przypraw i jestem  bardzo zadowolona. Powidełka z pewnością braknie do przyszłego  sezonu, ale są jeszcze inne pyszności.....

 Składniki : /4-5 słoiczków/
  •  2,5 kg dojrzałych śliwek  węgierek 
  • 80 ml wody 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczka startego imbiru


 Przygotowanie:

 -Śliwki dokładnie umyć,  przekroić  na pół i wydrylować. 
 -Owoce  umieścić w szerokim  rondlu, najlepiej z grubym dnem, podlać wodą  i zagotować pod przykryciem /kilkakrotnie mieszając/. 
-Kiedy owoce puszczą sok zmniejszyć ogień i   smażyć bez przykrycia około 1,5 godziny. 
-Powidła odstawić do wystygnięcia / najlepiej na noc/. 
-Następnego dnia ponownie smażyć  je  na wolnym ogniu , pamiętając o częstym  mieszaniu drewnianą łyżką do chwili, aż zgęstnieją /dobrze jest nałożyć na palnik płytkę,  która zabezpiecza prze przypalaniem  się gotowanych  potraw/.
-Pod koniec smażenia dodać cynamon i imbir.
 -Gorące powidła  przełożyć  do gorących, wyparzonych słoiczków,  zakręcić mocno pokrywki , odwrócić do góry dnem i   pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
 -Słoiczki można również pasteryzować w piekarniku ok.40-45 min. w temp.150 st.C

Ostatnim hitem/ również w mojej kuchni/ okazały się powidła czekoladowe, które można przygotować w końcowej fazie smażenia powideł. Do  jednego litra wysmażonych powideł śliwkowych dodać 6-10  kostek gorzkiej czekolady i 1,5 łyżki  ciemnego kakao. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i przełożyć do słoików. Zapasteryzować /jeśli coś zostanie....../



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz