w trakcie tworzenia

Menu

30.10.2012

Lasagne z sosem mięsno-grzybowym /bez zapiekania/

Lasagne mięsne, warzywne czy grzybowe to pyszne  zapiekanki makaronowe , 
którym  trudno się oprzeć.  Ciężka, kaloryczna  lub delikatna i lekkostrawna.
To my sami o tym decydujemy i dowolnie komponujemy nasze ulubione smaki. Lasagne można przygotować bowiem na wiele sposobów, a nadziewać tym, czym tylko zechcemy.
Ostatnio polubiłam sposób przygotowania lasagne  , który polega na przełożeniu nadzieniem ugotowanych  2 płatów ciasta  bez  konieczności zapiekania / tzw.otwarte/. Całość należy polać dowolnym, gorącym sosem /serowym lub beszamelem/ bezpośrednio na talerzu.

Wykorzystując ostatnie w tym roku świeże grzyby przygotowałam lasagne w ten właśnie sposób.

Składniki /4 porcje/
  • 8 płatów ciasta na lasagne
  • 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 300 g mięsa mielonego/mieszane/
  • 60 g startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 200 g sera  fontina /zobacz /
  • 100 ml mleka 
  • 1 żółtko
  • 100 g masła 
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

- Ser pokroić  w kostkę , umieścić w rondelku , zalać mlekiem i odłożyć do lodówki.
- Grzyby oczyścić i pokroić.
- Rozgrzać na patelni oliwę, na której podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć do lekkiego przyrumienienia ok.6 min.
- Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wlać wino i dusić do odparowania płynu.
- Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ,wrzucić czosnek, delikatnie podsmażyć , dodać grzyby i dusić ok.10-15 min.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekaną zieloną pietruszkę /odłożyć do dekoracji kilka ładniejszych plasterków/.
- Podsmażone  mięso połączyć z grzybami.
-Podgrzać mleko z serem, dodać masło, gotować na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
- Zdjąć rondelek z ognia, do sosu dodać żółtko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku.
- W dużym rondlu zagotować wodę, posolić, dodać oliwę i gotować stopniowo płaty lasagne /najlepiej w-g zaleceń  producenta/.
- Ugotowane płaty wyjmować cedzakiem i wykładać pojedynczo na czystej ściereczce /aby uniknąć sklejenia/
- Przygotować talerze /najlepiej lekko podgrzane/ .
- Na spód każdego wyłożyć ok.1 łyżkę sosu, położyć płat ciasta , rozłożyć sos mięsno-grzybowy, polać sosem /ok.1 łyżka/, posypać startym serem i przykryć drugim płatem.
- Powtarzać czynność z pozostałymi porcjami.
- Wierzch polać pozostałym  sosem, udekorować odłożonymi  grzybami i zieloną pietruszką.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz