w trakcie tworzenia

Menu

29.10.2012

Risotto grzybowe z sosem serowym

Risotto grzybowe można jadać przez cały rok. Do przygotowania go można użyć grzyby suszone lub pieczarki. Jednak niepowtarzalny smak uzyskujemy  łącząc ryż ze świeżymi , leśnymi grzybami.
Oczywiście najlepsze są prawdziwki , ale te mniej szlachetne grzybki  są równie doskonałe.

Składniki:/ 4 porcje/
  • 300 g ryżu Carnaroli
  • 400-500 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 150 ml białego,wytrawnego wina
  • 1-2  ząbki czosnku 
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu/do dekoracji/
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek ekstravergine
  • 50 g masła
  • sól  do smaku
  • świeżo zmielony pieprz 
oraz
  • 150 g kremowego sera Robiola /zobacz/
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa/szczypta/
  • sól i pieprz do smaku







Wykonanie:


-Podgrzać bulion i pozostawić garnek na niewielkim  ogniu.
 -Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę masła,  wrzucić  drobno pokrojoną cebulkę
 i delikatnie podsmażyć .
Wsypać ryż i smażyć ok. 1 minutę, starannie  mieszając. 
-Wlać  wino i gotować do odparowania płynu. 

-Dodać chochelką  gorący bulion, tak by całkowicie pokrywał ryż  i kontynuować gotowanie .

-Z chwilą gdy ryż wchłonie bulion należy go stopniowo  uzupełniać.

-Doprawić do smaku solą i pieprzem

-Mieszając gotować ryż  do miękkości /al dente/ ok.15 minut.
-W międzyczasie oczyścić i pokroić 

grzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.
-Na osobnej patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.
-Podsmażone grzyby przełożyć do gotującego się ryżu na kilka minut przed końcem gotowania.
-Dodać 2 łyżeczki  masła,  starty parmezan, dokładnie wymieszać 
/ewentualnie dosolić/.
-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.
-Nakładać na talerze polewając sosem serowym.
-Ozdobić   świeżym rozmarynem lub zieloną  pietruszką.

Sos serowy: /do przygotowania sosu można użyć dowolnego, ulubionego serka o kremowej konsystencji/
-Serek i pozostałe masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać mleko i gotować kilka minut .
-Do gorącego sosu dodać żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Gotowe, gorące  risotto można umieścić  w szklanych miseczkach / posmarowanych od wewnątrz  oliwą / , odczekać kilka minut , aż  masa lekko zastygnie i energicznym ruchem przełożyć na talerzyki. 
 Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi  plasterkami grzybów otrzymamy  ciekawy efekt końcowy. 
Każdą porcję polać gorącym sosem serowym i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.


Risotto z grzybami można również podać w tradycyjny sposób i przełożyć bezpośrednio na talerze.


2 komentarze: