w trakcie tworzenia

Menu

19.10.2012

Makaron tagliatelle z warzywami



Bardzo smaczne i proste danie makaronowe z dodatkiem duszonych warzyw.

 Makaron w połączeniu z warzywami mogę jadać codziennie bez obawy, że przybędzie mi dodatkowych kilogramów. Makaron nie tuczy lecz dodatki , z którym go zjadamy. Jest on niezwykle pożądanym składnikiem naszego codziennego jadłospisu , a w połączeniu z warzywami stanowi bardzo wartościowy posiłek. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością, bo i tutaj są też pewne limity. Nauczyłam się/ to już właściwie nawyk/ gotować makaron odmierzając dokładnie jego wagę. Tak jak kiedyś wydawało mi się to dziwne, tak teraz jest jest to moim naturalnym odruchem. Odważona porcja makaronu jest  zupełnie  wystarczająca , a nie marnuje się nic.


Składniki /2 porcje/
  • 160-200  g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1/2  żółtej papryki
  • 2  pomidory
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki majeranku/do dekoracji/
Wykonanie:

-Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
-Bakłażan dokładnie umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę , przełożyć na sitko i posolić. Pozostawić na kilkanaście minut.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać ząbek czosnku i  pokrojoną drobno cebulę . Warzywa delikatnie podsmażyć .
Pomidor spożyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
-Umytą cukinie pokroić w plasterki /lub w kostkę/.
-Paprykę pokroić w paseczki.
-Do podsmażonej cebulki dodać paprykę, cukinię i bakłażana /należy wypłukać go z nadmiaru soli/, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut.
-Dodać do warzyw pomidory ,wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieszanką ziół.
-Sos jest gotowy kiedy warzywa są miękkie, ale zachowują jednocześnie swoją jędrność.
-Ugotowany , przecedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
-Udekorować świeżymi listkami majeranku.
... jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu.




6 komentarzy:

  1. Wygląda mega apetycznie! Też lubię makaron w wersji nietuczącej :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Tagliatelle i całą resztę mam w lodówce więc na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, uwielbiam makarony, wersji z warzywami jeszcze nie robiłam, w lidlu właśnie tydzień włoski więc zapas różnych makaronów już zrobiłam, czas zrobić coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre i lekkie danie:) Do tego dzisiaj na deser zaserwowłam, równie lekkie placuszki z ricottą:)

    OdpowiedzUsuń