w trakcie tworzenia

Menu

14.10.2012

Zupa jarzynowa z ziarnami orkiszu.


Smaczna , pożywna zupa jarzynowa z ziarnami ugotowanego orkiszu.
Gęsta, aromatyczna i niezastąpiona w chłodne jesienne dni, niczym nasz ulubiony krupnik.
Dowolna kompozycja warzyw pozwala uzyskać najbardziej odpowiadający nam smak , a ziarna orkiszu można zastąpić ulubioną kaszą.


Do przygotowania tej zupy u użyłam ziarenek zboża o włoskiej nazwie FARRO
Tak do końca nie jestem pewna , czy farro to właściwe tłumaczenie dla orkiszu.  Spotkałam się z różną  interpretacją tej nazwy, ale każdy słownik tłumaczy mi jednoznacznie -ORKISZ.
Z pewnością wrócę jeszcze do tego zagadnienia, zwłaszcza , że na co dzień używam dużo produktów   z  zawartością tego  właśnie zboża/ makarony, maka, pieczywo/
Składniki:/3-4 porcje/
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 małe łodyżki selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 10 dag fasolki szparagowej/może być mrożona/
  • 100-150 g kapusty włoskiej
  • 1 niewielka cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży koperek
  • sól i  pieprz do smaku
oraz
  • łyżki ziaren orkiszu
Wykonanie:

-Jarzyny dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę.
-W głębokim rondelku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek ,marchewkę ,seler , ziemniaki i lekko poddusić/ok.5 min/ .
-Dodać  fasolkę, kapustę, cukinię , koncentrat i smażyć jeszcze 3 min . cięgle mieszając .
-Warzywa zalać bulionem warzywnym. 
-Gotować ok. 30 min /do miękkości warzyw/ na średnim ogniu/ .
-Doprawić solą /jeśli wymaga/, pieprzem i zmiksować.  Równocześnie z zupą ugotować ziarna orkiszu w/g instrukcji  na opakowaniu /może być również pęcak lub inna gruba kasza/.
-Do zmiksowanych warzyw dodać  ugotowany orkisz /wraz z resztą wody z gotowania ,a nie powinno jej być zbyt wiele/.
-Zupa jest dość gęsta , ale można ją dowolnie rozcieńczyć / bulionem lub gorącą wodą/
-Posypać obficie zielonym, świeżym  koperkiem.
Zupę można doprawić dowolną, ulubioną  mieszanką ziół.


Wersja II / z fasolą i papryką/
                     ...  jeśli ktoś nie lubi zup kremowych warzywa można pozostawić w całości





4 komentarze:

  1. Pożywna i na pewno bardzo smaczna. Idealna na jesienne popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. do kociołka idealna
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    :)))

    OdpowiedzUsuń