w trakcie tworzenia

Menu

14.10.2012

Rolada z indyka ze szpinakiem i omletem



Bardzo smaczne i efektownie prezentujące się danie mięsne na niedzielny obiad. 
Mięso można przygotować wcześniej , a schłodzone pokroić w plastry  i podgrzać.



Składniki:
  • ok.1 kg udźca z indyka /może być  również pierś/
  • 3 jajka
  • 3-4 plastry szynki gotowanej
  • 250-300  g ugotowanego szpinaku /może być mrożony/
  • łyżeczki masła
  • łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka pokrojonego szczypiorku
  • 1,5 łyżki startego  sera parmezan
  • przyprawa ziarenka smaku/lub inna/
  • kilka suszonych pomidorów /suchych/
  • kilka pieczarek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 torebka sosu pieczeniowego/lub mąka ziemniaczana do zagęszczenia/
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Udziec indyka rozkroić na prostokątny płat, lekko  rozbić, oprószyć przyprawą ziarenka smaku i pieprzem. Przykryć folią i odłożyć w chłodne miejsce.
 Szpinak/ mrożony lub podgotowany/  przełożyć na patelnię  z  1 łyżką oliwy i ząbkiem  czosnku. Dusić chwilę pod przykryciem po czym  zdjąć pokrywkę i mieszając gotować do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku  solą i pieprzem. Pozostawić do przestudzenia
Jajka ubić widelcem , dodać sól, szczypiorek i upiec na maśle cienki omlet.
Na płacie mięsa rozłożyć szpinak, posypać połową sera,  przykryć plastrami  szynki , ser i omlet. Mięso zwinąć w roladę i związać nicią. Lekko posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, wrzucić kilka suszonych pomidorków, pokrojone pieczarki, wlać wino i wstawić do gorącego piekarnika. 
Piec ok.25 minut w temp.200 st. a następne 50-60 min w temp.120-130 st. W trakcie pieczenia należy kilka razy polać z wierzchu mięso wytworzonym sosem. Jeśli płyn mocno wyparuje należy uzupełnić go gorącą wodą.
 Upieczone mięso przełożyć na półmisek, zabezpieczyć przed ostygnięciem, a do wytworzonego płynu dodać sos pieczeniowy przygotowany wg zaleceń producenta, dokładnie wymieszać i zagotować. Należy regulować gęstość sosu w zależności od tego ile płynu pozostało po pieczeniu mięsa.
Przestudzone mięso pokroić w plastry i przełożyć do sosu. 
Podgrzać  podawać z ulubionymi dodatkami.



1 komentarz:

  1. bardzo oryginalny pomysł. Pierwszy raz spotykam się z roladą mięsną z omletem. Wspaniałe połączenie. Musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń