w trakcie tworzenia

Menu

28.10.2012

Tort z naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym

Delikatne, mięciutkie naleśniki ziemniaczane , kremowe , rozpływające się  w ustach nadzienie i zapach leśnych grzybów , to wszystko składa się na kompozycję 
tego niezwykle smacznego ,wytrawnego, jesiennego tortu.

Doskonały smak rekompensuje czas , który potrzebowałam,  aby przygotować to danie . 
Nie żałuję , bo było pysznie. Tort przygotowałam z połowy podanych składników. Naleśniki ziemniaczane robiłam po raz pierwszy i jestem mile zaskoczona. Delikatne, mięciutkie, doskonale nadają się do przekładania. Niewielki problem sprawiało mi jedynie  ich odwracanie przy smażeniu , nie wiedziałam również jaka jest właściwa konsystencja ciasta i  nie byłam pewna czy użyłam właściwych ziemniaków. Udało się jednak za pierwszym razem, a przepis pochodzi z włoskiego czasopisma "Cucina moderna"

Składniki:/ 6 porcji/

  • 3 jajka                                                                                            
  • 50 g mąki pszennej
  • 150  ml mleka
  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g świeżych ,leśnych grzybów
  • sól  i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia
sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej                                                      
  • 500 ml mleka
  • 80-100  g   sera emmentaler
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Przygotować ciasto na naleśniki:
-Ugotować ziemniaki /w łupinkach/ obrać i zmielić.
-Ubić jajka, dodać 50 g mąki , 150 ml mleka i pure ziemniaczane, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.

Usmażyć naleśniki:
-Rozgrzać patelnię teflonową/ śr.ok.16 cm/,  posmarować delikatnie olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników. Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię  lekko natłuszczać za każdym razem.
Przygotować nadzienie:

- Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.
- Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.
-W rondelku roztopić 40 g masła , dodać 40 g mąki i mieszając wlać 450 ml mleka . Kontynuować gotowanie do uzyskania gęstego sosu beszamelowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do schłodzenia.
-Do przestudzonego sosu  dodać żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie pokrojony lub starty ser / odłożyć 2 łyżki / i usmażone grzyby  / odłożyć kilka do dekoracji/.
 -Składniki starannie połączyć.
Wykończenie: 

- Okrągłą foremkę do zapiekania /można użyć tortownicy/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.
-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać startym serem.
-Przełożony tort naleśnikowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C
-Aby wierzch  nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.

 Gotowy tort naleśnikowy kroić po lekkim przestudzeniu. Ozdobić zieloną pietruszką i grzybami.




2 komentarze:

  1. Wspaniałe przepisy publikujesz...i tak bardzo apetycznie je obrazujesz...z przyjemnością wczytam się w Twój blog...Twoje zdjęcia mnie zachwyciły...

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jaki genialny pomysł!
    czegos tak fajnego dawno nie widziałam:)
    bomba

    OdpowiedzUsuń