w trakcie tworzenia

Menu

20.10.2012

Zupa - krem z dyni /pikantna /


Dynia jest bardzo wdzięcznym składnikiem wielu  jesiennych dań, ale najbardziej znanym i lubianym   jest chyba zupa z dyni, którą  można przygotować na wiele sposobów - na ostro, słodko , z dodatkiem mleka ,ryżu lub makaronu.

Ale ta   -to jest  moja ulubiona zupa z dyni. 
Wypróbowałam już wiele przepisów , ale temu jestem najbardziej wierna.
Powtarzam ją  często zmieniając jedynie dodatki smakowe.
 Lekko pikantna, delikatnie słodkawa  z dodatkiem warzyw i przypraw,  wzbogacona  aromatycznymi ziołami , startym parmezanem i  kremowym serkiem /dziś Philadelphia/


Składniki:/4 porcje/

  • 400 g obranej dyni
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 małe ziemniaczki
  • kawałeczek papryczki chili
  • ok.600-800 ml bulionu warzywnego
  • po szczypcie ziół/ kurkuma, kmin rzymski, tymianek, majeranek/
  • zielony koperek/ lub pietruszka/do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki dyni /do dekoracji/
  • paluszki ptysiowe /jako dodatek/
  • biały serek kremowy typu "Philadelphia"/do dekoracji/
  • parmezan starty do posypania

Wykonanie:

-Dynię obrać , usunąć pestki i pokroić w kostkę.
-Ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, cebulę, ziemianki  i delikatnie podsmażyć.
-Do podsmażonych warzyw dodać pokrojoną dynię, przyprawy, wymieszać i dusić przez kilka minut.
-Podduszone warzywa zalać szklanką bulionu i gotować do momentu, aż warzywa wchłoną całość płynu.
-W rondelku zagotować pozostałą część bulionu, dodać podduszone warzywa  i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
-Ugotowane warzywa zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Ulubioną gęstość / konsystencję /zupy należy uregulować bulionem.
-Gotową zupę-krem przełożyć do miseczek, posypać startym parmezanem, dodać kleksik serka kremowego ,posypać świezo zmielonym pieprzem, udekorować zielonym koperkiem lub pietruszką i pestkami dyni. Podawać z paluszkami  /lub kulkami/ ptysiowymi

Polecam również delikatny krem z pieczonej dyni  zobacz

Dyniowe przysmaki

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń