w trakcie tworzenia

Menu

21.10.2012

Mufinki z kandyzowanym owocem mango



Bardzo prosty sposób zaspokojenia naszych zachcianek na słodkie co nie co . 
Szybko się je robi, a  jeszcze szybciej zjada.

Przygotowanie  to 10-15 min, pieczenie 20-25 min /ale o tym wszyscy wiedzą/  

Składniki/na ok.10-12 szt/
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru /można dać więcej/
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • skórka cytrynowa lub z limonki 
  • 100 g kandyzowanych owoców mango
  • 1 szklanka mleka/można zastąpić kefirem/
  • 1/2 szklanki oleju/ użyłam arachidowy/
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu/do dekoracji/
  • pokrojone owoce do  dekoracji
Wykonanie:
W osobnych miskach przygotować składniki suche i mokre. 
Jajka rozbełtać widelcem, dodać olej  i mleko. 
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, wanilię, sól. 
Mokre składniki połączyć z suchymi, krótko i niezbyt starannie wymieszać, dodać sok i skórkę  z cytryny  oraz kandyzowane owoce mango/pokrojone/.
Ciasto rozlać do przygotowanych foremek.
Piec w temp.ok 180 stopni 20-25 min.
Ostudzone muffinki delikatnie posmarować z wierzchu miodem i ozdobić kandyzowanymi owocami.



2 komentarze:

  1. porywam taką babeczke:D wygladają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie wolę świeże, ale podejrzewam, że Twoje również są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń