w trakcie tworzenia

Menu

6.11.2012

Crostata z dynią i nektarynkami


Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które można  przygotować  na wiele sposobów.
To oczywiście crostata / tarta/ czyli kruche ciasto najczęściej  z  owocowym nadzieniem.


Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce 2 dni lub zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby lub zachcianki.  Jako  nadzienie wykorzystujemy sezonowe owoce, marmoladę, twarożek ,kremy budyniowe lub czekoladowe.

 Sezon dyniowy wciąż w pełni, a więc moją crostatę wypełnia pyszne nadzienie dyniowe z nektarynką.

Składniki na nadzienie :
  • 2 nektarynki  /lub brzoskwinie/
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 g dyni /obranej , bez pestek/
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina Muscat /Moscato/
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

- Obraną dynię pokroić w kostkę. 
- Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.
 - Dynię włożyć do rondla i zasypać cukrem, dodać  nektarynki , sok z cytryny, wino, wymieszać,  przykryć  i pozostawić najlepiej na całą noc.
 - Następnego dnia smażyć owoce  na małym ogniu  mieszając tak , by  dżem nie przypalił się.
 - Smażyć bez przykrycia , do miękkości owoców /ok. 30 min. /
- W  miarę potrzeby dolać odrobinę wina lub wody.
- Do gorących owoców wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżki cukru pudru /można zrezygnować/
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki. 
- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .
- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować masłem .
- Rozwałkowanym  ciastem wyłożyć  dno i boki foremki / na ok.2 cm/.
- Ciasto ponakłuwać widelcem  i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.
- Na upieczony , przestudzony  spód nałożyć tężejącą masę .
-Wierzch dowolnie ozdobić owocami /owoce można posmarować tężejącą galaretką lub żelatyną/.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.





2 komentarze:

  1. świetne, zapisuję, może jeszcze uda mi się na dynię załapać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe to połączenie dyni z nektarynką :) Tarta wygląda wspaniale, kolor ma cudny :)

    OdpowiedzUsuń