w trakcie tworzenia

Menu

11.11.2012

Deser amaretto z czekoladą i wiśniami karmelizowanymi



Prosty, łatwy w przygotowaniu deser idealny na niedzielną ,słodką zachciankę . 
Zdecydowany, mocny smak amaretto i  czekolada  odgrywają w nim  dominującą rolę . 

Mascarpone, herbatniki i likier Amaretto to typowe produkty włoskie . Aby zachować włoski charakter tego deseru powinnam użyć śmietany kremowej i żelatyny w płatkach / taką używa się w tym kraju/. Mój deser jednak postanowiłam nieco odchudzić i dodałam zamiast śmietany jogurt, a żelatyny w płatkach nie lubię używać i wykorzystałam moje żelazne rodzime zapasy. Jeśli do deseru użyjemy śmietany , to wówczas żelatyna jest zbędna. 


Składniki:/4-5 porcji/
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1 żelatyna fix - deserowa /Dr.O/
  • 100 g ciastek o smaku migdałowym / Amaretti/                                                                            do  dekoracji: 
  • kilka wiśni karmelizowanych
  • kilka podłużnych biszkoptów
  • 50 g czekoladowych kropelek
  • 50 g czekolady gorzkiej

  Wykonanie:
- Ciasteczka amaretto pokruszyć , nałożyć do szklanych pucharków i delikatnie skropić likierem.
- Serek mascarpone zmiksować  z cukrem.
 - Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
 - Żelatynę przygotować w/g przepisu na opakowaniu , dodać do masy serowo-jogurtowej i krótko zmiksować.
 - Masę podzielić na połowę. 
 - Do jednej części dodać kakao , a drugą część połączyć z likierem amaretto.
 - Gotowy krem nałożyć warstwami  do przygotowanych pucharków z ciasteczkami.
 -Wierzch ozdobić czekoladowymi kropelkami, wiśniami, włożyć biszkopt i polać roztopioną czekoladą.
-  Schłodzić.






4 komentarze:

  1. boże jakie to musi być pyszne :)) siedzę teraz i mi straaasznie slinka cieknie, nie wiem jak sobie poradze, bo jeszcze troche pracy przede mna ;) nie wiem, czy to juz nie bedzie zbyt wielka rozpusta, ale ja bym tu jeszcze, gdybym miala zly dzien, dorzuciła gałeczkę lodów tiramisu (też wloski smak) - np. grycan ma bardzo smaczne... tylko nie wiem, czy to już nie grzech obżarstwa by był ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że nawet najlepsze lody nie pasują do tego deseru......rzeczywiście to "grzech obżarstwa"by był..........

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, kusisz... Ale deser zdecydowanie wart jest grzechu :)

    OdpowiedzUsuń