w trakcie tworzenia

Menu

23.11.2012

Jesienna focaccia z orzechami i kasztanami




Pyszne włoskie pieczywo z orzechami  bardzo popularne w okresie jesiennym. 
Dodatkowo wzbogaciłam je gotowanymi kasztanami  i orzeszkami piniowymi.

Puszysta , miękka , pachnąca orzechami i świeżą oliwą  foccacia doskonale smakuje z dodatkiem pleśniowego sera, włoskiej marmolady z gruszek /mostarda di pere/ , z miodem  i lampką dobrego czerwonego wina. 
 Jest pyszna również bez dodatków i taką właśnie najbardziej ją lubię!
 Składniki:
  • 350 g mąki pszennej/ użyłam Manitoba/
  • łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 180 g wody
  • 50 g czerwonego, wytrawnego wina
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 60 g orzechów włoskich
  • łyżka orzeszków piniowych
  • kilka ugotowanych kasztanów
oraz 
oliwa do formy i skropienia ciasta

Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
-Pozostałą wodę połączyć z winem i oliwą.
-Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. 
-Dodać  rozpuszczone drożdże, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. 
-Zagnieść  i wyrobić ciasto. Jeśli wymaga podsypać niewielką ilością mąki.
-Dodać połowę pokrojonych orzechów włoskich i ponownie wyrobić.
-Gotowe, gładkie i sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski.
-Miskę przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /na ok.40-60 min/
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na naoliwioną blaszkę/lub wyłożoną papierem do pieczenia/ i rozciągnąć palcami nadając dowolny kształt  / kilka milimetrów grubości/-u mnie owalny.
-Wierzch ozdobić pozostałymi orzechami i kasztanami /zamiast kasztanów można użyć tylko orzechy/
-Blaszkę przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia/ok.30-40 min./
-Piekarnik nastawić na temp.180 st.C.
-Wyrośniętą  focaccię delikatnie skropić z wierzchu oliwą.
-Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min do przyrumienienia się.
-Po wyjęciu z piekarnika ponownie skropić oliwą.
-Przełożyć na kratkę kuchenną.




obok focacci z orzechami moją ulubioną jest razowa z winogronami ZOBACZ TUTAJ



5 komentarzy:

  1. niesamowicie bogate wnętrze:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo kusząca :) świetne dodatki - orzechy i kasztany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie, orzechy i kasztany:) wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Focaccia z kasztanami? Zaintrygowałaś mnie, muszę tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń