w trakcie tworzenia

Menu

23.11.2012

Pizza z gruszką,serem pleśniowym i orzechami



Jeśli ktoś zna i lubi połączenie sera pleśniowego z gruszką i orzechami,  to może sobie wyobrazić jak zestawienie tych składników może smakować w połączeniu z pysznym drożdżowym ciastem..... a do tego dodatek  aromatu imbiru i pomarańczy....Sprawdziłam i polecam. 
Pizza w takim wydaniu jest pyszna.
Pomysł zaczerpnięty z włoskiego magazynu kulinarnego  "Cucina moderna"
Każdy ma swój ulubiony i  sprawdzony sposób na przygotowanie pizzy.
 Jedni lubią ciasto cienkie, chrupiące  inni grubsze  i pulchne.  Wypróbowałam już wiele przepisów i za każdym razem moja pizza przygotowana jest w/g  różnych proporcji składników /choć niewiele różniących się między sobą /  z  zachowaniem podobnej techniki. Zmieniam rodzaje mąki, drożdże świeże zastępuję suchymi, dowolnie komponuję dodatki i wciąż poszukuję  doskonałej bazy......jestem już na tropie, ale muszę jeszcze poeksperymentować
Tym razem ciasto cienkie na środku z grubszymi bokami.
Składniki: /blaszka 30-40 cm /
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej /użyłam Manitoba/
  • ok. 180 g letniej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g świeżych drożdży
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • mąka do podsypania
nadzienie:
  • 100 g sera pleśniowego /gorgonzola/
  • 50 g sera mascarpone
  • 40 g orzechów włoskich 
  • 1 duża gruszka
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka pomarańczowa z 1/4 pomarańczy
  •  40 g cukru
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki białego wina
  • kilka świeżych listków rukoli lub drobnego szpinaku
  • pieprz czarny mielony
Wykonanie:

-W płaskim naczyniu zagotować ok. 3 szklanki wody.

-Dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy, wino, 1/2 łyżeczki startego imbiru  i gotować na małym ogniu ok.6 min / mieszając powstały  syrop od czasu do czasu drewniana łyżką/.

-Umytą gruszkę pokroić wzdłuż na plastry.

-Cztery środkowe plasterki umieścić w gorącym syropie i gotować ok.4-5 minut.

-Podgotowane gruszki przełożyć na talerzyk do przestudzenia.

-Do syropu włożyć umytą,  sparzoną , pozbawiona białych części i pokrojoną w cieniutkie  paseczki skórkę pomarańczową, gotować ok.2 min  ,odsączyć z syropu /syrop można wykorzystać do przygotowania napoju/.

- Serek pleśniowy połączyć z mascarpone, doprawić delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.
-przygotować ciasto:

-Pokruszone drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać szczyptę cukru  i oliwę, wymieszać.
-Mąkę przesypać do miski , wlać przygotowany płyn i wyrobić drewnianą łyżką.
-Dodać sól ,wymieszać , przełożyć na obsypany mąką  blat i  energicznie zagnieść ręką ciasto /ok.3-4  minuty/.
-Gładkie i elastyczne ciasto uformowane w kulę  przełożyć do miski nasmarowanej oliwą , przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Po upływie ok. 40 min, kiedy ciasto podwoi swoją objętość , przełożyć je na naoliwioną lub wyłożoną papierem do pieczenia  blaszkę i dłońmi rozprowadzić po dnie formując prostokąt  o grubości ok.4-5 mm. Brzegi powinny być nieco wyższe niż spód.

-Sery rozprowadzić na wierzchu ciasta pozostawiając wolne brzegi.
-Nałożyć plasterki gruszek , połówki orzechów i skórkę pomarańczową.
-Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
-Nagrzać piekarnik do temp.220 st.C i wstawić przygotowaną pizzę.
-Piec ok.15 min .
-Lekko przyrumienioną pizzę wyjąć z piekarnika,  ozdobić świeżymi listkami rukoli i pokroić.




2 komentarze: