w trakcie tworzenia

Menu

18.11.2012

Pizza "Cztery pory roku"

Pizza Quattro Stagioni
Chyba każdy z nas lubi zjeść dobrą pizzę.
Dobrą....., to według mnie taką,  która  wyglądem i smakiem przypomina prawdziwą włoską pizzę. 
Bo, co tu ukrywać , Włosi potrafią ją upiec!
Pasja, tradycja, doświadczenie, najlepsze  surowce i tajemnice wypieku czynią ją jedyną  i niepowtarzalną.  
A ja nieustannie uczę się i dążę do ideału.
Obok  Margherity   pizza "Quattro stagioni"  jest moją ulubioną. 
Może głównie dlatego , że  można znaleźć na niej  składniki, które  smakują mi najbardziej .
 Jedna pizza , cztery smaki ....i to jest  chyba jej  największa zaleta. Każdy kawałek smakuje inaczej i można poczuć  konkretny smak zastosowanych dodatków. Można jeść kawałek po kawałku /aż do czterech/  i nie jest nudno. Zupełnie inaczej smakuje mieszanka tych samych składników ułożonych na całości ciasta  /również taką lubimy! /
Składniki:

  • 300 g mąki pszennej                 / użyłam włoskiej 00/
  • 180 ml letniej wody
  • 20 g  świeżych drożdży           /8 g suszonych/
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 120 g sera mozzarella
  • sos  pomidorowy/poniżej/
  • łyżki oliwek bez pestek /czarne i zielone/
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 80 g gotowanej szynki w plasterkach
  • 3 serca  karczochów z zalewy 
  • 100 g  pieczarek
  • 2 łyżki startego parmezanu
oraz
  • bazylia do dekoracji
  • oregano
  • rukola do dekoracji
Wykonanie:

-Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody i -odstawić , aż pojawią się pęcherzyki.
-Mąkę umieścić w misce, dodać sól, wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże /sól nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami/ i dokładnie wymieszać /najlepiej drewnianą łyżką/.
-Zagnieść ciasto ręką . Jeśli lepi się do dłoni , należy  podsypać troszkę mąki  i wyrabiać do uzyskania gładkiej, jednolitej kuli.
-Wyrobione , sprężyste  ciasto przełożyć do miski nasmarowanej oliwą. 
-Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut.
-Kiedy ciasto podwoi swoja objętość przełożyć je na blat, lekko rozciągnąć i spłaszczyć dłońmi /najlepiej opuszkami palców/  do osiągnięcia  żądanej grubości i kształtu tak, aby brzegi były nieco grubsze /nie wałkować/.
-Przygotowany placek przełożyć na blachę wysmarowana oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
-W międzyczasie ,kiedy ciasto rośnie należy,  przygotować pozostałe składniki.
-Mozzarelle pokroić w kostkę lub rozdrobnić w palcach.
- Pieczarki pokrojone w plasterki krótko podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy .
 -Oliwki pokroić na połówki i połączyć z kaparami /jeśli ktoś lubi można dodać kilka  filecików anchois.
- Plasterki szynki pokroić w paski.
-Karczochy odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
-Ciasto posmarować  sosem pomidorowym,  rozłożyć równomiernie  mozzarellę, a następnie ułożyć poszczególne składniki tworząc cztery sektory -ćwiartki . /na środku ułożyłam dodatkowo kilka plasterków świeżej cukinii/.
-Posypać delikatnie oregano.
-Piekarnik nagrzać do wysokiej temperatury /220-240 stopni/ i piec przez 10  minut na najniższej półce, posypać parmezanem , przełożyć na górą półkę i dopiec / ok 5 min/.
-Pizza jest gotowa, kiedy ser stopi się , a boki ciasta  nabiorą  złotego koloru.
-Przed podaniem udekorować dowolnie świeżą bazylią i  rukolą.


-Składniki nadzienia nie powinny nadmiernie obciążać pizzy.
-Dobra pizza powinna mieć cienkie, chrupiące ciasto, a upieczone, pokrojone kawałki nie powinny się wyginać.
Pizzy nie należy doprawiać ketchupem.!

Sos pomidorowy:
-2 łyżki  sosu pomidorowego /z butelki/
-1 łyżka gęstej pasty pomidorowej
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek
-suszone zioła /oregano, bazylia/
-szczypta cukru
-sól i pieprz do smaku



Sos połączyć z pastą pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku ziołami, solą , pieprzem i odrobiną cukru. Dokładnie wymieszać.

2 komentarze:

  1. ile smaków na jednej pizzie:)
    pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ją i ten karczoch mniam, ostatnio właśnie na taką się skusiłam:)

    OdpowiedzUsuń