w trakcie tworzenia

Menu

16.12.2012

Kotlety mielone z "PAPIRUSA"



Przedświąteczne przygotowania trwają,  jesteśmy mocno zabiegani, czasem   ciut zmęczeni ,
 ale jeść przecież  trzeba codziennie.

 Doskonałym rozwiązaniem / na pewno dla mnie/ na przygotowanie  fajnego  obiadu jest wykorzystanie  "Pomysłu na …papirus " Winiary  ,który od pewnego czasu znajduje coraz więcej zwolenników.  Są również  zagorzali przeciwnicy  „torebkowych” dań  i "papirus" mocno krytykowany nie wszystkim przypadł do gustu /zbyt dużo soli i dodatek tajemniczego tłuszczu/,  ale każdy indywidualnie  decyduje o sposobie przygotowania swoich posiłków. Kto chce może spróbować.........
 U mnie "papirus" od pewnego czasu jest w stałej  rezerwie i jeśli mam ochotę chętnie po niego sięgam. Wypróbowałam już wersje kurczakowe , wiem jak smakuje ryba pieczona w pergaminie , a  dzisiaj zachęcam  do przygotowania kotletów mielonych.
Wiem,  że można je usmażyć"normalnie" na tłuszczu  lub używając  patelni teflonowej z minimalną jego  ilością, można je upiec w piekarniku, ale ja miałam ochotę właśnie  na kotlety "papirusowe".

PAPIRUS  w/g mnie  został stworzony po to, by ułatwiać przygotowanie pos łków,  a więc to , co do niego wkładamy  powinno być proste i mało  skomplikowane ......
 


Składniki:/ dla 4 osób/
-1 op. „Pomysł na... papirus” z ziołami prowansalskimi 
-400 g mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-1 jajko
-1/2 czerwonej cebuli
-1 ząbek czosnku
-2-3 łyżki bułki tartej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka posiekanej kolendry/lub zielonej pietruszki/
Wykonanie: 

- Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i lekko podsmażyć na oliwie.

- Mięso umieścić w  misce, dodać podsmażoną  cebulę, zmiażdżony ząbek  czosnku, jajko, bułkę tartą - Dokładnie wymieszać.
- Pod koniec dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę. /Nie solić/
- Wyrobioną masę mięsną podzielić na porcje formując zwarte lulki mięsa , które należy bezpośrednio  kłaść na  rozłożoną połówkę pergaminu.
- Mięso lekko spłaszczyć formując  niezbyt gruby, owalny  kotlecik tak, aby mieścił  się na pergaminie. 
-Przykryć drugą połówką pergaminu, delikatnie przygnieść i kłaść  na rozgrzaną/ średnia moc/ , suchą patelnię . 
-Smażyć z obu stron po 4-5 minut. 
-W czasie smażenia  mięso wchłania aromat i przyprawy z papirusa , a więc wcześniejsze doprawianie mięsa nie jest konieczne.
-Po usmażeniu mięso przełożyć na talerze /papirus usunąć/ i podawać z ulubioną surówką.
........u mnie z kapusty włoskiej z dodatkiem marchewki, jabłka  i białych winogron.
 Aromatyczne, pachnące kotlety  upieczone bez użycia tłuszczu 
/pomijam ten dodany  przez producenta/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz