Przedświąteczne
przygotowania trwają, jesteśmy mocno zabiegani, czasem ciut zmęczeni ,
ale jeść przecież trzeba
codziennie.
Doskonałym rozwiązaniem / na pewno dla mnie/ na przygotowanie fajnego obiadu jest wykorzystanie "Pomysłu na …papirus " Winiary ,który od pewnego czasu znajduje coraz więcej zwolenników. Są również zagorzali przeciwnicy „torebkowych” dań i "papirus" mocno krytykowany nie wszystkim przypadł do gustu /zbyt dużo soli i dodatek tajemniczego tłuszczu/, ale każdy indywidualnie decyduje o sposobie przygotowania swoich posiłków. Kto chce może spróbować.........
U mnie "papirus" od pewnego czasu jest w stałej rezerwie i jeśli mam ochotę chętnie po niego sięgam. Wypróbowałam już wersje kurczakowe , wiem jak smakuje ryba pieczona w pergaminie , a dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych.
Wiem, że można je usmażyć"normalnie" na tłuszczu lub używając patelni teflonowej z minimalną jego ilością, można je upiec w piekarniku, ale ja miałam ochotę właśnie na kotlety "papirusowe".
PAPIRUS w/g mnie został stworzony po to, by ułatwiać przygotowanie pos łków, a więc to , co do niego wkładamy powinno być proste i mało skomplikowane ......
U mnie "papirus" od pewnego czasu jest w stałej rezerwie i jeśli mam ochotę chętnie po niego sięgam. Wypróbowałam już wersje kurczakowe , wiem jak smakuje ryba pieczona w pergaminie , a dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych.
Wiem, że można je usmażyć"normalnie" na tłuszczu lub używając patelni teflonowej z minimalną jego ilością, można je upiec w piekarniku, ale ja miałam ochotę właśnie na kotlety "papirusowe".
PAPIRUS w/g mnie został stworzony po to, by ułatwiać przygotowanie pos łków, a więc to , co do niego wkładamy powinno być proste i mało skomplikowane ......
Składniki:/ dla 4 osób/
-1 op. „Pomysł na... papirus” z ziołami prowansalskimi
-400 g mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-1 jajko
-1/2 czerwonej cebuli
-1 ząbek czosnku
-2-3 łyżki bułki tartej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka posiekanej kolendry/lub zielonej pietruszki/
-1 jajko
-1/2 czerwonej cebuli
-1 ząbek czosnku
-2-3 łyżki bułki tartej
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka posiekanej kolendry/lub zielonej pietruszki/
- Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i lekko podsmażyć na oliwie.
- Mięso
umieścić w misce, dodać podsmażoną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą - Dokładnie
wymieszać.
- Pod koniec dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę. /Nie solić/
- Wyrobioną masę
mięsną podzielić na porcje formując zwarte lulki mięsa , które należy bezpośrednio kłaść na rozłożoną połówkę pergaminu.
- Mięso lekko spłaszczyć formując niezbyt
gruby, owalny kotlecik tak, aby mieścił się na pergaminie.
-Przykryć drugą
połówką pergaminu, delikatnie przygnieść i kłaść na rozgrzaną/ średnia moc/ , suchą patelnię .
-Smażyć z obu stron po 4-5 minut.
-Smażyć z obu stron po 4-5 minut.
-W czasie smażenia mięso
wchłania aromat i przyprawy z papirusa , a więc wcześniejsze doprawianie mięsa nie
jest konieczne.
-Po usmażeniu mięso przełożyć na talerze /papirus usunąć/ i
podawać z ulubioną surówką.
........u mnie z kapusty włoskiej z dodatkiem marchewki, jabłka i białych winogron.
Aromatyczne, pachnące kotlety upieczone bez użycia tłuszczu
/pomijam ten dodany przez producenta/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz