w trakcie tworzenia

Menu

22.12.2012

Krówka z orzechami

Pyszne przekładane ciasto dla tych, którzy  lubią słodkie, maślano-mleczne masy ,
 a której w tym cieście jest dość sporo. 

Ciasto powstało  na prośbę mojej córki, która dostała ten przepis od koleżanki........itd 
A skoro miało to być pyszne ciacho zdecydowałam się upiec je właśnie na Święta 
/obok tradycyjnych wypieków musi być również coś nowego/ 
Spotkałam się już wiele razy z ciastami o nazwie "krówka"i jak zdążyłam się zorientować
 jest ich bardzo dużo, a wersje przeróżne. Postanowiłam   upiec je w takiej  właśnie postaci.
 Trochę wątpilwości wzbudzło u mnie wykonanie masy II  / łączenie  gorącego budyniu z masłem /,
ale jak się okazało niepotrzebnie. Można  i w taki sposób...... 
Ciasto jest bardzo słodkie, delikatne, kremowe i pełne chrupiących orzechów.....czyli  jednym słowem : pyszne tortowe ciacho .

Składniki:/ foremka 26-35 cm/
 biszkopt :
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 130 g mąki  pszennej / tortowa/
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/

I masa
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2  szklanki cukru /w oryg.3/4/
- 2 żółtka
- 3 łyżki maki pszennej
- 225 g masła

II masa
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru/w oryg.3/4/
-225 g masła
oraz
- 1 puszka masy krówkowej
- 4 paczki herbatników  typu Petit Beurre
- 150 -200 g orzechów włoskich

Wykonanie:
-Przygotować foremkę do pieczenia , wyłożyć natłuszczonym papierem.
-Białka oddzielić od żółtek.
-Ubić   pianę z białek  dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Ubijać do momentu , aż piana będzie puszysta i sztywna.
-Żółtka rozmieszać z sokiem cytrynowym.
-Stopniowo dodać żółtka do piany i delikatnie mieszając dosypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką kartoflaną.
-Ciasto wylać do foremki.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st.C , a następnie stopniowo zwiększyć temperaturę do 180 st.C.
-Piec ok.20 min /zależy od piekarnika/ , aż wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.

- I masa:  żółtka utrzeć z połową cukru, dodać budyń, mąkę i 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z resztą cukru i mieszając połączyć z mieszanką budyniową. Masę starannie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzony krem budyniowy dodawać partiami do utartego masła do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

- II masa: budyń i mąkę wymieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Budyń zdjąć z kuchenki i do gorącego dodać masło . Masę ucierać do całkowitego rozpuszczenia się masła.




Składanie ciasta:
- biszkopt
- masa 
- herbatniki
- masa 
- herbatniki
- masa krówkowa
- posiekane orzechy







Doskonały efekt uzyskamy zastepując zwykły biszkopt orzechowym,
a w wersji nieco  uproszczonej herbatnikami.



5 komentarzy:

  1. wygląda bosko!
    ale mi narobiłaś smaka na to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z masą krówkową to też wygląda pysznie.
    Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, uwielbiam tego typu ciasta! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy takiego ciacha :) Prezentuję sie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń