w trakcie tworzenia

Menu

24.12.2012

Świąteczny sernik pomarańczowo-czekoladowy z rodzynkami


Myślę, że sernik to  jednak ulubione ciasto świąteczne  mojej rodzinki. 
Jest pieczony obowiazkowo dwa razy w roku w wersji mocno bakaliowej.  
Również tym razem jest pełne rodzynek , skórki i aromatu z pomarańczy. 
Dodatkowo wzbogacony akcentem czekoladowym.

....../do upieczenia tego pysznego sernika  zainspirował mnie przepis  z tej strony - który dostosowałam  do własnych potrzeb./
Składniki:/ na średnią blaszkę prostokątną/
  • 300 g herbatników o smaku czekoladowym          
  •  150 g roztopionego masła           
  • 1,2 kg białego sera /gotowy, zmielony na serniki/
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 op. budyniu waniliowego/bez cukru/
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 3/4 szklanki rodzynek /użyłam królewskie/
  • 1/2szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej /kandyzowanej/
  • sok z 1/ 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
oraz
  • 300 g kwaśnej śmietany  18%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 mały słoik dżemu pomarańczowego
  • czekolada gorzka /do dekoracji/

Wykonanie:

-Herbatniki dokładnie pokruszyć / użyłam blendera/ / i wymieszać z roztopionym masłem.
 -Otrzymaną masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki.

-Ser umieścić w głębokiej misce i przy pomocy mieszadła miksera ustawionego na wolne obroty ucierać,  dodając  stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku / jajka należy dodawać po wymieszaniu poprzedniego/. 
-Na koniec dodać  śmietanę, budyń, sok  i aromat pomarańczowy.
- Składniki wymieszać dokładnie, ale delikatnie by   zbytnio  nie napowietrzać masy.
 -Umyte , osuszone rodzynki wymieszać ze skórką  pomarańczową, delikatnie poprószyć  mąką i dodać do utartego sera. Lekko przemieszać.
-Masę przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
-Po ok.15  min.obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec ok.1 godziny.
-Po upływie  tego czasu wyjąć /delikatnie/  blaszkę z piekarnika , a na wierzchu rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem.

 -Sernik wstawić ponownie do piekarnika na ok.10-15 minut.
-Gotowy sernik wystudzić. 
-Dżem lekko podgrzać i   polać nim  zimną powierzchnię ciasta. 
-Pozostawić do stężenia.
-Czekoladę roztopić i polać dekoracyjnie wierzch sernika.







1 komentarz:

  1. sernik prezentuje się rewelacyjnie, niestety w domu powtórzyła bym przepis bez rodzynek, bo nie przepadam w sernikach! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń