w trakcie tworzenia

Menu

2.01.2013

Ciasto bakaliowe "Ule Karoliny"



Szukując  przepisu na świąteczne ciasto z dużą ilością bakalii trafiłam na ten oto przepis :
„Ule Karoliny” z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji".



Połączenie kruchego ciasta miodowego z bakaliami, kremem budyniowym i czekoladą  to niezwykle smaczne zestawienie smaków , które znalazło u mnie  wielu amatorów.
Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i jest prawdziwą ozdobą stołu świątecznego.
Piekłam je po raz pierwszy , a  więc ma ono pewne niedoskonałości, które postaram się naprawić nastepnym razem.

 Składniki:
ciasto:
  • 500 g mąki  pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok.1/2 szklanki kwaśnej śmietany/ w oryginale tyle ile pochłonie mąka do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego/
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych 

 masa bakaliowa:
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkalanki pokrojonych migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy/kandyzowanych/
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych sliwek/ brak w oryginale/
  • 1/2 szklanki płynnego miodu

krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • mały kieliszek rumu lub spirytusu

oraz:
  • 28 szt okrągłych biszkoptów/tyle ile kulek/
  • 1/2 szklanki rumu
  • polewa czekoladowa /przygotowałam z 200 g czekolady gorzkiej i 100 ml śmietanki kremowej/                                                                                                   
  • migdały do dekoracji / brak w oryginale/

Wykonanie:

- Bakalie umieścić w rondelku, dodać miód i mieszając podgrzać na wolnym ogniu kilka minut.
- Odstawić do całkowitego przestudzenia.
- Schłodzoną mrgarynę posiekać z mąką, dodać sodę wymieszaną ze śmietaną ,miód, jajo utarte z cukrem i   zarobić kruche ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Prostokątną foremkę /26-30cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki foremki.
- Wierzch ciasta posmarować powidłem.
- Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć  kółka o średnicy ok. 9 cm.
- Na każde kółko nakładać  po trochę nadzienia  i skleić formując kulki.
- Nadziane kulki ułożyć na cieście posmarowanym powidłami /autorka proponuje ułożyć 4 rzędy kulek po 7szt.  w każdym rzędzie ,ale u mnie wyszło trochę inaczej/.
- Przygotowane ciasto wsatwić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ i piec ok.20 min. do uzyskania złocistego koloru ciasta.
- Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. 
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Do smaku  dodać odrobinę rumu lub spirytusu.
- Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.
- Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem skropionym rumem.
- Całość polać polewą czekoladową , a wierzch ozdobić migdałami.
-  Zastygnięte ciasto kroić na porcje w ten sposób , aby zawsze w połowie przekroić kulkę.




5 komentarzy:

  1. mm... uczta dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie, cudowne, znakomite ciacho:) oj zjadłabym z miłą chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne jest to ciasto, bardzo go lubię, ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Polecam aromat pomarańczowy, fajnie komponuje się z ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..następnym razem /bo będzie/ dodam aromat pomarańczowy........dziękuję za radę

      Usuń