w trakcie tworzenia

Menu

27.01.2013

Risotto buraczkowe

                    Risotto o przyjemnym czerwono-różowym kolorze i jeszcze przyjemniejszym ,                                                                                    delikatnie  słodkim  smaku.     
            Dodatek świeżej, słonej fety stanowi  mocny , zdecydowany kontrast smakowy.
Co jakiś czas mam ogromną ochotę na zwyczajne czerwone buraczki.
 Niby nic takiego....Nie jadłam ich często  , a więc ochota bywa tym większa.  
Ale zaopatrzenie się w zwykłe buraczki może okazać się nie byle jakim problemem. 
Może mało kto wie, że  we włoskich sklepach nie można kupić surowych buraków, nie istnieję……..      Jedynie niektóre placówki handlowe  dysponują buraczkami gotowanymi i pakowanymi próżniowo.          Nie wiem jak ta sytuacja wygląda w innych  regionach kraju ,
ale ja od lat nie spotkałam się z korzeniem buraka, ćwikłą czy barszczykiem w torebce
 lub w butelce. Tego się nie jada , a więc nie ma w sprzedaży. 
 Dobrze więc , że można chociaż kupić  ugotowane w całości buraczki, które doskonale nadają się na sałatki, a ugotowałam z nich nawet czysty barszczyk / udany/.A moze to nawet nie głupi pomysł kupować już ugotowane buraki.....przeciez i tak najczęściej musimy je podgotować lub upiec....
Co oprócz sałatek, barszczu można zrobić z ugotowanych buraków....... sos- pesto , pastę do pieczywa, słodkie ciasto, zapiekankę........? Mam ochotę  na makaron lub risotto z burakami.....co wybrać?
Zaczęłam jednak  od risotto, którego jeszcze nigdy nie jadłam w takiej wersji.
 Risotto przygotowuje się bardzo prosto , tradycyjną metodą .
Jest bardzo smaczne i polecm je gorąco smakoszom ryżu i buraczków.

Składniki:/4 porcje/
  • 350-400 g ryżu na risotto
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina /użyłam Prosecco/
  • bulion warzywny /ok.0,7 - 1 l. /
  • 100 g sera feta
  • 60  g startego parmezanu 
  • zielona pietruszka do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • owoc granatu do dekoracji
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być cały czas gorący/.
-Cebulę posiekać i zeszklić na   maśle /użyć połowę porcji/.
-Dodać ryż i mieszając chwilkę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Dodać starte na grubej tarce buraki.
-Podlać niewielką ilością bulionu/ powinien tylko przykrywać ryż/.
-Mieszając kontynuować gotowanie dodając po trochę bulionu w miarę wchłaniania  płynu przez ryż.
-Po upływie 15-20 minut risotto jest gotowe. Naczynie zdjąć  z ognia,
-Do ryżu dodać pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.
-Risotto przełożyć na talerze i posypać rozdrobnionym serem feta, ozdobić zieloną pietruszką.

 Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub używając specjalnej obręczy utworzyć bardziej dekoracyjny ,okrągły  kształt potrawy.
Do dekoracji użyłam dodatkowo owoce granatu, a całość delikatnie posypałam czarną solą.

Dojrzałe kuleczki granatu stanowią ciekawy  smakowy i wizualny akcent wykończeniowy.

3 komentarze: