w trakcie tworzenia

Menu

26.01.2013

Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/


Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy.  Szczególnie gdy na dworze mróz.......


Zimowe zupy są  bardzo  sycące i mocno rozgrzewające, a przecież o to właśnie chodzi.


Dodatek pieczywa w  zupełności wystarcza aby  danie  było  wystarczająco pożywne  i wartościowe. Główną bazę moich zup stanowią sezonowe warzywa, kasze i rośliny strączkowe.Gotuję zupy  o różnych smakach: te tradycyjne i całkiem nowe, których dotąd nie znałam. Dzisiejsza zupa lekko pachnąca anyżkiem jest bardzo delikatna w smaku , a dodatek  przypraw/konieczny/
 nadaje jej przyjemnego ostrego posmaku.

Gotowany koper włoski bardzo pozytywnie działa na układ pokarmowy i warto go jadać również takiej formie.
Składniki: /2-3 porcje/  
  • ½ cebuli
  • 4 ziemniaki
  • 1 koper włoski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 g miękkiego żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/
  • zielone  liście z  kopru włoskiego lub suszony koperek
  • ¼ łyżeczki  imbiru
  • ¼ łyżeczki płatów chilli 
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
-Cebulę drobno posiekać.
-Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /,usunąć włókna i pokroić w kostkę.
-Przygotować bulion warzywny.
-W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę.
-Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut.
-Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie,
-Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem.
-Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
-Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami.

1 komentarz: