w trakcie tworzenia

Menu

13.02.2013

"Baci di dama "czekoladowe


Popularne włoskie ciasteczka migdałowe o wdzięcznej nazwie "pocałunki  damy" to doskonały słodki poczęstunek "walentynkowy".

 Okrągłe, kruche , sklejone  czekoladą ciastka kojarzone są z  romantycznym pocałunkiem zakochanych i tak też głosi legenda, która opowiada o okolicznościach ich powstania.

W oryginale są to kruche ciastka migdałowe o delikatnym aromacie pomarańczowym , sklejone  czekoladą , ale na bazie tego przepisu powstają różne pokrewne wypieki i takim są właśnie moje ciasteczka mocno czekoladowe.

Składniki: 

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyzki ciemnego kakao
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
oraz                                                                                                                                      
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • serduszka z białej czekolady
Wykonanie:
-Migdały  zmielić  z cukrem
-Do miski wsypać mąkę, kakao i schłodzone  masło pokrojone w kawałki,  zmielone migdały, wanilię i sól.
-Zarobić ciasto.
-Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki  na  2-3 godziny.
-Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki.
-Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości orzecha  laskowego / moje wyszły ciut większe/.
-Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C 
-Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do  zgęstnienia.
-Na środku schłodzonego ciastka kłaść niewielką ilość czekolady i skleić drugim ciasteczkiem.
-Pozostałą czekoladę stopić z masłem i lekko stygnącą  polać  ciastka z wierzchu.
Ciasteczka można ozdobić okazjonalnie kolorową posypką / u mnie czekoladowa/.


          

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam migdałowe ciasteczka! Koniecznie muszę te wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są bajecznie pyszne. Już w trakcie ich ugniatania miałam ochotę je zjeść, kakao tak pięknie pachniało.
      Moje prezentowały się tak:):http://wloskieslonce.blogspot.it/2013/04/czekoladowe-baci-di-dama-zrobiam-sama.html

      Usuń
  2. świetny pomysł:) wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bosko wyglądają! wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa wskazuje, że są idealne na Walentynki. Wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń