w trakcie tworzenia

Menu

9.02.2013

Pizza nadziewana w kształcie róży

Nie potrzebujemy specjalnej okazji by delektować się smakiem naszej ulubionej pizzy , ale skoro dzisiaj jest jej święto zdecydowałam przygotować ją w trochę innej wersji.
Mięciutka, puszysta, aromatyczna pizza nadziewana szynką, mozzarellą i czerwoną cebulką  
smakuje niczym świeże bułeczki . Tak też wygląda.

Bardzo lubię pizzę w takiej właśnie wersji , a dzięki  zmianie składników nadzienia   za każdym razem kiedy ja przygotuję smakuje inaczej. To prawda, że najlepsza na świecie jest pizza  na cienkim, chrupiącym spodzie , z niewielka ilością  dobrej jakości dodatków , pieczona  w  piecu opalanym drzewem....... ,ale  i taka może czasem się znudzić. Dziś dla odmiany dużo ciasta i pyszne dodatki.

Ciasto przygotowałam moją ulubioną metodą  kilkunastogodzinnego wyrastania w lodówce.
Ostatnio bardzo często piekę tą metodą i uważam ją za jedną z najlepszych. Ciasto po długim procesie wyrastania w chłodnym miejscu ma niepowtarzalny smak i konsystencję.
pizzę upiekłam w/g przepisu / ze zmianami/ z włoskiego programu TV "La prova del cuoco"

Składniki: /na  foremkę o śr.22 cm/
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej /użyłam włoską 00/
  • 220 g wody
  • 6 g  suchych  drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania/użyłam semoliny/ 
nadzienie:
  • kilka cieniutkich plastrów szynki gotowanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g mozzarelli
  • 2  łyżki startego parmezanu

Wykonanie:
-Do miski wsypać mąkę i drożdże, wymieszać.
-Wlać letnią wodę i połączyć z mąką przy pomocy drewnianej łyżki.
-Dodać sól , 1 łyżkę oliwy  i wyrobić gładkie ciasto/ kilka minut/, które jest dość luźne .
-Przełożyć je na omączony blat i złożyć kilkakrotnie nadając mu kształt kuli.
-Czystą miskę naoliwić  i umieścić w niej ciasto.
-Przykryć folią spożywczą i wstawić  do lodówki /na najniższą półkę/ na ok. 18 godz.
-Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto  wyjąć z lodówki na ok. 1-2 godz. przed pieczeniem pizzy.
-Przygotować składniki nadzienia: cebulkę delikatnie podsmażyć na oliwię, /doprawić do  smaku/, mozzarellę  pokruszyć lub drobno pokroić.
-Na obsypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto i delikatnie opuszkami palców nadać mu kształt prostokąta . Rozciągnięte ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów.
-Na ciasto nałożyć rozdrobnioną mozzarellę , obłożyć plastrami  szynki i cebuli, posypać startym parmezanem.
-Ciasto zrolować na całej długości.
-Ostrym nożem pokroić zrolowane ciasto na  kilkucentymetrowe plastry .
-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  powstałe roladki w małych  odstępach.
-Odstawić na kilkanaście minut po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.20-25  min w temp. 200 st.C do przyrumienienia się wierzchu ciasta.




Po upieczeniu pizzę przełozyć na kratke kuchenną

3 komentarze: