w trakcie tworzenia

Menu

27.02.2013

Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą




Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa słoneczny kolor kukyrydzy,  potrafi
 pobudzić zmysły i  apetyt u każdego niejadka......
Odrobina  kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie  kiedy za oknem wciąż sypie śnieg......
Składniki: / 2 porcje/
  •  300 g  fileta  z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/
  • mix sałatek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek 
  • ocet winny
  • sól i pieprz do smaku
polenta:
  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • ok.  4-5 szklanek  wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
Wykonanie:
-Zagotować  wodę w  wysokim rondlu  z grubym dnem. 
-Dwie szklanki  wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.
-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i  cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu. 
-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje  wrzątku.
 W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.
 -Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać. 
-Płaskie naczynie lub blaszkę  nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę.
-Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.
-Dobrze zastygniętą polentę posmarować  oliwą i  pokroić na prostokąty lub trójkąty
-Rozgrzać patelnię grillową i  opiekać kawałki polenty  z obu stron po 2-3 minuty. 
-Filety rybne  skropić sokiem z cytryny,  posypać  przyprawami, a następnie  panierować w jajku i kaszce kukurydzianej.
-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.
Podawać z ulubioną surówką.


Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.

6 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję polentę, już od jakiegoś czasu chodzi za mną:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie wyglądające danie! od razu ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie , skąd Ty takie pomysły na bierzesz, rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym daniu nie ma nic nadzwyczajnego /ryba panierowana w kaszy kukurydzianej i polenta również z kaszy kukurydzianej, którą uwielbiam szczególnie zimą...../

      Usuń
    2. Już zapomniałam o tym pysznym daniu i właśnie KTOS mi o nim przypomniał...............muszę powtórzyć!

      Usuń