w trakcie tworzenia

Menu

27.02.2013

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą


Aromatyczna zupa warzywna , która mocno  rozgrzewa i syci.
 Tego właśnie najbardziej potrzebujemy  w chłodne zimowe dni.

Dodatek  soczewicy czyni ją dodatkowo bardzo wartościowym posiłkiem.

Czerwona soczewica bogata  w witaminy z grupy B, wapń , fosfor, żelazo, karoten, węglowodany, zawiera również błonnik, który oczyszcza nasz układ trawienny. Warto wprowadzić ją na stałe do naszego menu........ja to już zrobiłam.

Zupę przygotowuje się bardzo szybko...
Składniki:
  • 1/2  czerwonej cebuli
  • mały kawałek pora
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego 
  • 1 marchew
  •  kawałek selera naciowego 
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
Przygotowanie:

-Jarzyny umyć, obrać i pokroić  w drobną kostkę.
-W rondlu z grubym dnem podsmażyć na  oliwie cebulę , a następnie dodać warzywa / z wyjątkiem szpinaku/  i mieszając smażyć ok. 3 min. 
-Dodać czosnek,  pozostałe  przyprawy, soczewicę,  starannie zamieszać i zalać gorącym bulionem.
-Zupę zagotować.
-Zmniejszyć ogień , dodać  koncentrat pomidorowy i gotować  ok. 15- 20 minut, aż soczewica zmięknie.
-Kilka minut przed końcem gotowania dorzucić do zupy szpinak.
-Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta należy dodać więcej bulionu
-Zupę doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem .
-Podawać w miseczkach z dodatkiem pieczywa.
Ponieważ czerwona cebula podczas smażenia traci swój kolor odłożyłam  troszkę pokrojonego warzywa i dorzuciłam do zupy  na kilka minut przed  podaniem / dla dekoracji/


4 komentarze:

  1. jaka optymistyczna, kolorowa, wesołą zupka:D! od razu mi lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda, pełna kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, tak kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń