w trakcie tworzenia

Menu

17.02.2013

Sałatka sycylijska z pomarańczy


Pyszna orzeźwiająca sałatka o słodko kwaśnym smaku z delikatnym ,
anyżkowym aromatem i oliwkowym akcentem. Ta niezwykle prosta  sałatka  o nazwie sycylijska
  to tradycja kuchni tego regionu Włoch.

Doskonała jako samodzielne danie  choć najczęściej podawana jest jako przystawka , gdyż  kwaśny smak  pomarańczy  i dodatek kopru włoskiego pobudzają apetyt. 
Dla mnie jest to doskonały podwieczorek , a pobudza nie tylko apetyt ale również zmysły.......
Świetna , kiedy dopadnie nas ochota na  coś  smacznego.....

Bardzo często koper włoski zastępuje się czerwoną cebulą i sałatka zupełnie zmienia swój smak. Sałatkę przygotowuje się z pomarańczy sezonowych, ponieważ są wtedy najlepsze. Należy je mocno obrać/ szczególnie z białej skórki, a następnie pokroić w plasterki, kostkę lub wyciąć pomiędzy ściankami cząstki uzyskując w ten sposób miąższ bez części łykowatych. 

Składniki: / 2 porcje/
  • 2 pomarańcze /czerwona i żółta/
  • 1 fenkuł / koper włoski/
  • czarne oliwki  bez pestki/ po kilka/
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok  z 1/2 pomarańczy/drugą część dodać do sałatki/
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
oraz   dekoracyjna sałatka  radicchio/ u mnie cykoria  Variegata di Castelfranco/
Wykonanie:
-Wycisnąć sok z połówki pomarańczy i połączyć z oliwą, dodać sól i paprykę. Dokładnie wymieszać tworząc jednolitą emulsję.
-Pomarańcze dokładnie obrać i pokroić w plastry.
-Umyty, obrany koper pokroić w cienkie półkrążki.
-Na półmisku /lub bezpośrednio na talerzykach/ ułożyć liście sałaty ,na nich plastry pomarańczy i kopru , a na wierzchu oliwki.
-Bezpośrednio przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem

1 komentarz: