w trakcie tworzenia

Menu

17.02.2013

Sałatka z białej fasoli i kopru włoskiego


Smaczna i pożywna sałatka z fasoli , kopru włoskiego z dodatkiem  selera naciowego i pora to doskonałe połączenie  wartościowych składników.
Fasola  to bogactwo białka roślinnego i soli mineralnych , zawiera również witaminy i bardzo ważny w naszym pożywieniu błonnik. Przygotowując potrawy  z fasolą należy pamiętać o dodatku odpowiednich ziół i przypraw , które ułatwiają trawienie . Doskonale sprawdza się  np. zestawienie fasoli w  sałatce z  fenkułem / koprem włoskim/  z dodatkiem  kminu rzymskiego, koperku , papryczki chilli i pieprzu  ziołowego .
Składniki: /2 porcje/
  • 3/4 szklanki  ugotowanej białej fasoli
  • 1 fenkuł/ koper włoski/ i jego zielona część do dekoracji
  • mały kawałek pora /biała część/
  • mały kawałek selera naciowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • papryczka chilli/do  smaku/
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól  do smaku
  • kilka listków zielonej sałatki
Wykonanie:
-Ugotowaną fasolę umieścić w misce.
-Dokładnie umyć pora, obrać koper,
 seler i pokroić w cienkie paseczki.
-Warzywa połączyć w  misce.
-Dodać umytą, osuszona sałatkę.
-Całość posypać  ziołowymi przyprawami, dodać odrobinę pokrojonej papryczki.
-Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą, skropić oliwą, octem i delikatnie wymieszać.

2 komentarze: