w trakcie tworzenia

Menu

25.03.2013

Babeczki cytrynowe z czekoladową niespodzianką


Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie   z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz.

Chyba już pora wkroczyć w wiosenny  klimat i poczuć zapach / przynajmniej w kuchni/ zbliżającej się Świąt. Babki zawsze kojarzą mi się  ze  świętami wielkanocnymi  i nie może ich zabraknąć.
 Zacznam  więc od malutkich cytrynowo czekoladowych babeczek....to tak na rozgrzewkę

Składniki:  /10-12 szt/
  • 2  jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki likieru „Limoncello”
  • szczypta soli
  • 10-12 szt malutkich czekoladowych jajeczek
    na polewę:
    • 100 g  białej czekolady
    • 60 g słodkiej śmietanki
    • 2 łyżki likieru cytrynowego/j.w/
     posypka czekoladowa do dekoracji

    Wykonanie:  /składniki powinny mieć jednakową temperaturę/
    -Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    - Dodawać  stopniowo po jednym jajku.
    -Pod koniec  dodać likier , skórkę cytrynową i  śmietanę.
    -Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i delikatnie przy pomocy łopatki połączyć z masą jajeczną.
    -Foremki na babeczki posmarować masłem i napełnić je do połowy  przygotowanym ciastem.
    -W każdą babeczkę na środku wcisnąć delikatnie jajeczko  czekoladowe tak, aby było przykryte ciastem.
    -Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 st.C i piec ok. 20 minut.
    -Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w szklanej miseczce, dodać śmietanę i  likier .  
    -Miseczkę umieścić na naczyniu z gotującą się wodą i mieszając zawartość  podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
     -Lekko przestygniętą , ale wciąż płynną masą polać babeczki i dowolnie udekorować /użyłam posypki czekoladowej i orzeszków piniowych / 



    2 komentarze: