w trakcie tworzenia

Menu

23.03.2013

Babka cappuccino z polewą czekoladową


Kawowa babka  z dodatkiem  dość grubej  warstwy polewy czekoladowej to pyszne zestawienie  moich ulubionych smaków.
Właściwie babkę można posypać cukrem pudrem i również smakuje wyśmienicie, ale jak szaleć to szaleć. Od  czasu do czasu można sobie pozwolić na te odrobinę luksusu....  tak jest bardziej świątecznie.

 Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g  mąki ziemniaczanej
  • 200 ml oleju arachidowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mocnego espresso
  • 3 łyżki  kawy cappuccino w proszku/o smaku czekoladowym/
  • 1 płaska  łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego "whisky"

polewa:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g śmietany 30%
  • 2 łyżki kremu czekoladowego "Nutella"

Wykonanie: /składniki w  temp. pokojowej/
-Mąkę wymieszać z kawą cappuccino i proszkiem do pieczenia.
-Olej wymieszać z likierem.
-Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodać przestudzone espresso, olej i mąkę. 
-Delikatnie wymieszać. 
-Ciasto wlać do  foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
-Piec ok,45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C.
-Przed wyjęciem sprawdzić, czy babka jest upieczona wbijając drewniany patyczek , który po wyjęciu  powinien być suchy.
-Upieczoną babkę przestudzić, a następnie  przełożyć na paterę i polać polewą czekoladową tworząc na wierzchu grubszą powłokę.
Aby przygotować polewę należy  śmietankę zagotować i dodać do niej drobno  pokruszoną  czekoladę  i krem. Masę zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Przestygnietą,  płyną polewą ozdobić babkę wykorzystując tylko część .Pozostałą odstawić do stężenia i wyłożyć grubszą warstwą na wierzchu babki. 
Babkę posypać czekoladową  lub cukrową posypką.

3 komentarze:

  1. Bardzo ładne, wielkanocne zdjęcia. A babka zapewne smaczna, biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam wypieki z kawą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mam takiego smaka na słodkie z sameog rana, że chyba nie mam wyjścia jak po powrocie z kościoła brać się za pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, musi być smaczna:)

    OdpowiedzUsuń