w trakcie tworzenia

Menu

24.03.2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe z gruszkami i odrobiną  rumu.
Idealny  deser na niedzielę!
Gruszki są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów czekoladowych i to zarówno ciast jak i deserów. Przykładem może być moje ciasto, które powstało zupełnie  spontanicznie  z potrzeby chwilowej zachcianki na  czekoladowy deser. Gruszki były właśnie pod ręką, gdzieś w pamięci miałam  piękne ciasto  ze sterczącymi ogonkami  pieczonych gruszek /nie pamiętam gdzie..../...i oto powstał ten cudak  i  choć nie taki piękny jak ten , który utkwił mi  w pamięci.....bardzo smaczny,  słodki i czekoladowy.
Ciasto można dodatkowo polać sosem czekoladowym  lub tylko  posypać cukrem pudrem.
Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1-2  łyżki rumu lub Amaretto
  • 2 łyżki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki  ciemnego kakao
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych lub słupków migdałowych
  • 5  niewielkich , jędrnych  gruszek 
Wykonanie:

-Piekarnik nagrzać do temp.180 st.C.
 -Gruszki dokładnie umyć , osuszyć , nakłuć w kilku miejscach, odciąć spód, aby dopasować wysokość /można wydrążyć gniazdko nasienne i napełnić konfiturą, rodzynkami ,orzechami itp./
-Tortownicę /ok.25 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia/można go wcześniej namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć z nadmiaru/,można delikatnie obsypać kakao.
-Przy pomocy miksera ubić  masło  z cukrem i  wanilią.
-Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając masę.
-Mąkę wymieszać z solą, kakao , proszkiem do pieczenia  i  dodawać  stopniowo wraz z mlekiem do masy jajecznej mieszając delikatnie całość przy pomocy łopatki.
-Dodać rum , orzeszki i drobniutko pokrojoną czekoladę.
-Połowę ciasta przełożyć do tortownicy i  wcisnąć w równych odstępach gruszki.
-Owoce zalać pozostałym ciastem / można posypać orzeszkami lub migdałami/.
-Piec ok.35- 40  min., aż patyczek włożony do ciasta, po wyjęciu będzie suchy.
-Ciasto ostudzić i wyłożyć na paterę.
-Podawać z sosem czekoladowym z dodatkiem odrobiny/  lub /?/ ile kto chce  / rumu lub Amaretto.






3 komentarze: