w trakcie tworzenia

Menu

6.03.2013

"Cime di rapa" z fasolą w pomidorach


 
Aby nie pobudzać zbytnio apetytów tym, którzy tęsknią za zielenią i naturalną dawką witamin kończę moje wpisy z udziałem tego mało znanego u nas  warzywa fajnym , ekspresowym daniem.
 Fasolka w pomidorach i "cime di rapa" czyli zdrowsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.

Bardzo prosty przepis ,a zamiast liści brokułowych można użyć zwykłego brokuła.
 Równie  samcze , a  co najważ niejsze wykonalne / u mnie jednak  królują jeszcze dzisiaj  pyszne "broccoletti"/
Składniki: /proporcje dowolne....tak na wyczucie/

cime di rapa
cebula
oliwa z oliwek
ugotowana fasolka / lub  z puszki/
sos pomidorowy / z butelki/
liść laurowy
papryka słodka
papryka ostra
majeranek świeży /lub suszony/ 
sól i  świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Podgotować liście brokułowe, odsączyć i  pokroić na mniejsze kawałki.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na  kilku łyżkach oliwy.
Dodać podgotowane warzywo i dusić  2-3 minuty.
Wsypać odcedzona fasolę.
Całość zalać sosem pomidorowym, dodać liść laurowy  i zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę papryki, p
osypać majerankiem .



Gotowe danie podawać z pieczywem.




8 komentarzy:

  1. baaardzo mi się podoba, lubię takie propozycje

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że też lubisz cime. Zrób kiedyś "rape 'nfucate". Ja się chyba uzależniłam od tego dania i gotuję zawsze tyle, że po zjedzeniu brzuch mnie boli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za propozycje,ale to danie już" zaliczyłam",potwierdzam,że smakuje wyśmienicie /choć takie proste/.

      Usuń
  3. musze wypróbować choć jedzenie liści jednak mnie nei przekonuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. ....trawę należy potraktować jako zdrowy dodatek do potrawy. Ja lubię trawę, a mężowi dorzucam kawałek kiełbaski......

      Usuń
    3. Zrobiłam z brokułem i wyszło rewelacyjne danie. Mężowi też smaowało więc na pewno będę robiła częsciej. Ja dorzucę kiełbaskę to już będzie dla męża rewelacja:) Teraz muszę wypróbować to nowe danie z koprem, bo ciągle go mijam szerokim łukiem:)

      Usuń
  4. dobre pożywne danie, taki właśnie najczęsciej jadam w zimie:)

    OdpowiedzUsuń