w trakcie tworzenia

Menu

7.03.2013

Muffinki migdałowe z bananem

Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo.  Każdy ma swoje ulubione.....sprawdzone lub czekające w kolejce na kolejny eksperyment........ ja  mam również i uwielbiam takie proste przepisy.....
Tym razem  wykorzystałam dojrzałego banana , trochę migdałów i odrobinę świeżo zakupionego  likieru "Amaretto" / taka mała degustacja przed jutrzejszym "świętowaniem"/

Składniki: /10 szt/
  • 230 g mąki pszennej / użyłam orkiszowej/
  • 80  g cukru trzcinowego/jasny/
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki likieru amaretto
oraz: 
10 plasterków banana
na posypkę:
2 łyżki drobno zmielonych migdałów
1-2 łyżki cukru trzcinowego 

-Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, dodać jogurt,  olej i wymieszać.
-Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem , migdałami i cukrem.
-Suche składniki dodać do mokrych i  krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
-Papierowe foremki umieścić w formie na muffinki i wypełnić je ciastem /3-4 wysokości/.
-Na  środku każdej babeczki umieścić plasterek banana i  posypać   posypką przygotowaną z cukru i migdałów.
-Piec ok.20 - 25  min. w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C
-Po upieczeniu umieścić na kratce i przestudzić.

1 komentarz: