w trakcie tworzenia

Menu

9.03.2013

Koper włoski zapiekany z mozzarellą w pomidorach


Pyszna  zapiekanka warzywna, którą można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Szczególnie polecam na lekką, ciepłą kolację.
Koper włoski należy do moich ulubionych warzyw i mogę go jadać pod  każda postacią.
Świetnie smakuje na surowo , doskonale sprawdza się w każdego rodzaju zapiekankach. 
Tym razem z mozzarellą i sosem pomidorowym. Pycha!



Składniki:/ 3-4 porcje/
  • 4  bulwy kopru włoskiego
  • 350 g pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mozzarelli
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 liście  laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Koper obrać,  usunąć  stwardniałe części. 
Przekroić na ćwiartki i ugotować w dużej ilości osolonej wody /ok.10 min/.
Przełożyć na sitko do odsączenia i przestudzenia.
Rozgrzać oliwę , dodać pomidory /pokrojone/ wraz z zalewą,  listki laurowe, doprawić solą,  pieprzem i gotować ok.5 -6 min.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Mozzarellę pokruszyć na drobne kawałki.
Układać warstwami : ugotowany koper , sos pomidorowy, mozzarellę , posypać startym parmezanem i  suszonym koperkiem. Warstwę końcową powinien stanowić sos, mozzarella i starty parmezan.
Przygotowaną zapiekankę  wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C na ok.20 min.  Wierzch powinien być lekko przyrumieniony.
Podawać z pieczywem

4 komentarze:

  1. świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne danie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj była kolacyjka. Danie naprawdę pyszne i niepotrzebnie omijałam to warzywo szerokim łukiem:)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Dzisiaj wyszło jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń