w trakcie tworzenia

Menu

9.03.2013

Sałatka "sobotnia"z ziołowym łososiem i fasolowym musem


Nazwa  wskazuje być może na jakieś wyszukane danie. 
 Jest to jednak bardzo prosta forma połączenia kilku składników, które w efekcie tworzą ciekawe zestawienie smakowe i wartościowy posiłek.

Dla mnie jest to doskonałe danie obiadowe, które z przyjemnością w różnych wersjach przyrządzam  w sobotę.  Tradycyjnie w piątki jadam rybę , ale zawsze przygotowuję  jej trochę więcej z myślą o sobotnim,  szybkim obiadku. Tak też było w tym tygodniu. Wczoraj był pieczony łosoś , a dzisiaj  będzie pyszna,  pożywna  sałatka. Wystarcy jeszcze dodatek kromeczki  domowego razowego  pieczywa 


Składniki:/ 2 porcje/
  • ok. 200 g upieczonego lub usmażonego łososia/ u mnie w ziołach/
  • kilka  świezych pomidorków koktajlowych
  • mix  dowolnych sałatek
  • ok. 250 g czerwonej  ugotowanej fasoli/ z puszki/
  • 3-4  łyżki oleju smakowego z suszonymi pomidorami ,bazylią i czosnkiem /Kujawski/
  • szczypta mielonej papryki  ostrej  
  • 1/4  łyżeczki mielonej papryki  słodkiej 
  • 1/4  łyżeczki  suszonego tymianku 
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku 
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  •  gałązka świeżego tymianku do dekoracji
Wykonanie:
Fasolkę odsączyć /odłożyć 2 łyżki do dekoracji/  i umieścić w blenderze. Dodać oliwę, przyprawy ziołowe  i zmiksować  do uzyskania gładkiego kremu.  Można dodać odrobinę  przegotowanej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji musu. Doprawić do smaku. Rybę podzielić na małe kawałki i ułożyć na półmisku z zieloną sałatką. Dodać połówki pomidorków, skropić swieżym sokiem z cytryny  i polać przygotowanym musem.  Udekorować  fasolką i świeżym tymiankiem.


1 komentarz: